Ökumenikus megemlékezés Veszprémben a nemzeti gyásznapon

2017. november 10. péntek 16:30

A november 4-i nemzeti gyásznapon több helyszínen emlékeztek a forradalom és szabadságharc áldozataira Veszprémben. A megemlékezéseket a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány szervezte.

A Szent Mihály-bazilikában szentmisét mutattak be Nagy Károly apát, kanonok, a bazilika plébánosa; Felker Zsolt káplán; Ebele Ferenc ny. magyarpolányi plébános és Janka Ferenc görögkatolikus parókus az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért.

Homíliát Nagy Károly mondott, a szentmise végén Janka Ferenc görögkatolikus parókus emlékezett. Beszédet mondott Niederhoffer Zoltán református lelkész, Isó Zoltán evangélikus lelkész levelét pedig Ovádi Péter önkormányzati képviselő olvasta fel.

Horváth Balázs emléktáblájánál Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke mondott beszédet, Brusznyai Árpád emléktáblájánál pedig Sinkovits-Vitay András színművész. Közreműködött Varga Miklós énekes. Porga Gyula polgármester koszorút helyezett el.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Címkék: megemlékezés
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda