Ökumenikus megemlékezés Veszprémben a nemzeti gyásznapon

2017. november 10. péntek 16:30

A november 4-i nemzeti gyásznapon több helyszínen emlékeztek a forradalom és szabadságharc áldozataira Veszprémben. A megemlékezéseket a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány szervezte.

A Szent Mihály-bazilikában szentmisét mutattak be Nagy Károly apát, kanonok, a bazilika plébánosa; Felker Zsolt káplán; Ebele Ferenc ny. magyarpolányi plébános és Janka Ferenc görögkatolikus parókus az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataiért.

Homíliát Nagy Károly mondott, a szentmise végén Janka Ferenc görögkatolikus parókus emlékezett. Beszédet mondott Niederhoffer Zoltán református lelkész, Isó Zoltán evangélikus lelkész levelét pedig Ovádi Péter önkormányzati képviselő olvasta fel.

Horváth Balázs emléktáblájánál Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke mondott beszédet, Brusznyai Árpád emléktáblájánál pedig Sinkovits-Vitay András színművész. Közreműködött Varga Miklós énekes. Porga Gyula polgármester koszorút helyezett el.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Címkék: megemlékezés
Vezető híreink - olvasta már?
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda
nemzetkozi-talalkozot-tartottak-koszegen-domonkos-noverek
Nemzetközi találkozót tartottak Kőszegen a domonkos nővérek

Hetedik alkalommal tartottak találkozót a közép- és kelet-európai országokban működő domonkos közösségek szerzetesnővérei. Július 12. és 17. között 11 országból 80 domonkos nővér gyűlt össze Kőszegen közös stúdiumra, kapcsolatépítésre. Betekinthettünk egyik napjukba.

2018. július 18. szerda