Olaszországi magyar közösségek képviselői találkoztak Rómában

Külhoni – 2014. szeptember 29., hétfő | 15:21

Idén harmadszor találkoztak az olaszországi magyar közösségek képviselői szeptember 26. és 28. között a római Szent István zarándokházban – tájékoztatta szerkesztőségünket Németh László olaszországi magyar főlelkész, az összejövetel szervezője.

A bolognai, a loretói, a milánói, a padova-velencei, a palermói és a torinói magyar közösségekből érkeztek résztvevők a programra, melynek témája a család volt.

Szentmártoni Mihály jezsuita professzor A hit a házasság és a család hordereje címmel tartott előadást. Komlóssy Gyöngyi római magyar konzul az Olaszországban élő magyarokat érintő aktuális konzuli kérdésekről tartott tájékoztatót a közösségek világi munkatársainak.

A program része volt többek között Szent Péter és Szent Pál apostol sírjának felkeresése, melynek során a résztvevők megtekinthették a Szent Péter-bazilika alatti ásatásokat is.

A találkozó szeptember 28-án, vasárnap a szokásos, minden hónap végén megtartott magyar szentmisével zárult, melyet Erdő Péter bíboros mutatott be a bolognaiak nemzeti templomában (Chiesa dei Santi Giovanni Evangelista e Petronio dei Bolognesi; Via del Mascherone 61 – 00186 Roma).

A szentmisét követően Erdő Péter a Pápai Magyar Intézetben fogadta a találkozó résztvevőit, akik beszámoltak neki az olaszországi magyar közösségek életéről, helyzetéről és terveiről.

Fotó: Bókay László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria