Opus Mirabile díjat kapott az István, a szent király című kiállítás katalógusa

Hazai – 2015. március 3., kedd | 13:40

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága Opus Mirabile díjban részesítette a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum „István, a szent király” című kiállításának katalógusát. A díjat 2015. február 27-én adták át Budapesten. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum híradása.

A Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében Spányi Antal megyéspüspök jelenlétében 2015. február 27-én adták át a rangos elismerést. A művet Szakács Béla Zsolt művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense méltatta.

A díjazott könyv huszonnégy tanulmányt, válogatott forrásokat és 274 katalógustételt tartalmaz, a kötetet Kerny Terézia és Smohay András szerkesztették, tervezője Fákó Árpád volt. Az 538 oldalas kiadvány összeállításában ötven magyar és két horvát szerző működött közre.

A Szent István halálának 975. évfordulóján rendezett kiállítást 2013. augusztus 31-én magyar és horvát egyházi és világi méltóságok jelenlétében Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nyitotta meg, a tárlatot Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatta. A kiállítást közel 17 ezer látogató tekintette meg. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum eddigi legnépszerűbb tárlatán volt látható először együtt a szent király zágrábi, kalocsai és székesfehérvári hermája.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Szent Imre 1000 éve című kiállítása 2008-ban részesült Opus Mirabile díjban, így a múzeum az egyetlen egyházi gyűjtemény, mely két alkalommal is elnyerte ezt a magas szakmai elismerést.

Fotó: Czimbal Gyula

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria