Öröm és megerősítés – Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a pápalátogatásról

2019. január 12. szombat, 16:50

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szerint a pápalátogatás híre öröm a romániai katolikus egyházmegyéknek, ugyanakkor e látogatás az egység építésének eszköze is lehet.

„Nekünk is, a temesvári egyházmegyének is nagy öröm a szentatya látogatása. Mindenki tudja azt, hogy ez most nem csupán ökumenikus, hanem lelkipásztori látogatás is. Így vált lehetségessé az, hogy az erdélyi hívek közé is eljön a pápa. Nekem személyesen külön öröm az, hogy Csíksomlyóra, szülőfalum közelébe is eljön. Öröm, mert tudjuk, hogy a Szentatya idős, de ha mégis vállalta, hogy eljön Romániába, háromnapos látogatást tesz itt, akkor azt nagy megtiszteltetésnek kell vegyük.

Mindez két dolgot jelent számunkra. Az egyházunk egyetemes, Szent Péter utóda, Krisztus földi helytartója a világegyház valóságát hozza el, de ugyanakkor az egységnek is a jele. A szentatya az, aki egységbe fogja a katolikus egyházat. Ebben is megerősít majd bennünket ez a látogatás. A szentatya szellemisége, lelkülete nagyon közel áll a szívünkhöz, ezért is öröm, ha meglátogat. Öröm, hogy húsz év után újra pápa látogat el hozzánk, s most eljön több egyházmegyébe is.

Szeretném, ha ez a látogatás ténylegesen az egységet is szolgálná. A szentatyát a Katolikus Püspöki Konferencia, az államelnök, de a román ortodox egyház feje, a pátriárka is meghívta – ez már egyfajta egységesítő tényező is lehet. Külön öröm az, hogy szentatyánk ebben az értelemben lehet az egység jele. Imádkoznunk kell azért, hogy ez meg is történjen. Amikor Szent II. János Pál pápa volt itt Romániában, akkor is egyfajta egység mutatkozott az ortodox egyházzal. Akkor a pápa nem jöhetett el Erdélybe, az egy ökumenikus látogatás volt.

Reméljük, hogy Ferenc pápa látogatása örömet fog jelenteni a többi felekezet számára is. Az előkészületeket is ebben a szellemben próbáljuk megélni. Azért imádkozom, hogy ez a látogatás mindannyiunk öröme legyen.”

Lejegyezte: Fábián Róbert

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd