Öröm és megerősítés – Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a pápalátogatásról

2019. január 12. szombat, 16:50

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szerint a pápalátogatás híre öröm a romániai katolikus egyházmegyéknek, ugyanakkor e látogatás az egység építésének eszköze is lehet.

„Nekünk is, a temesvári egyházmegyének is nagy öröm a szentatya látogatása. Mindenki tudja azt, hogy ez most nem csupán ökumenikus, hanem lelkipásztori látogatás is. Így vált lehetségessé az, hogy az erdélyi hívek közé is eljön a pápa. Nekem személyesen külön öröm az, hogy Csíksomlyóra, szülőfalum közelébe is eljön. Öröm, mert tudjuk, hogy a Szentatya idős, de ha mégis vállalta, hogy eljön Romániába, háromnapos látogatást tesz itt, akkor azt nagy megtiszteltetésnek kell vegyük.

Mindez két dolgot jelent számunkra. Az egyházunk egyetemes, Szent Péter utóda, Krisztus földi helytartója a világegyház valóságát hozza el, de ugyanakkor az egységnek is a jele. A szentatya az, aki egységbe fogja a katolikus egyházat. Ebben is megerősít majd bennünket ez a látogatás. A szentatya szellemisége, lelkülete nagyon közel áll a szívünkhöz, ezért is öröm, ha meglátogat. Öröm, hogy húsz év után újra pápa látogat el hozzánk, s most eljön több egyházmegyébe is.

Szeretném, ha ez a látogatás ténylegesen az egységet is szolgálná. A szentatyát a Katolikus Püspöki Konferencia, az államelnök, de a román ortodox egyház feje, a pátriárka is meghívta – ez már egyfajta egységesítő tényező is lehet. Külön öröm az, hogy szentatyánk ebben az értelemben lehet az egység jele. Imádkoznunk kell azért, hogy ez meg is történjen. Amikor Szent II. János Pál pápa volt itt Romániában, akkor is egyfajta egység mutatkozott az ortodox egyházzal. Akkor a pápa nem jöhetett el Erdélybe, az egy ökumenikus látogatás volt.

Reméljük, hogy Ferenc pápa látogatása örömet fog jelenteni a többi felekezet számára is. Az előkészületeket is ebben a szellemben próbáljuk megélni. Azért imádkozom, hogy ez a látogatás mindannyiunk öröme legyen.”

Lejegyezte: Fábián Róbert

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle