Ortodox kápolna – a Transzszibériai Expresszen

2019. február 22., péntek | 17:06

A legendás vonalon egy vasúti közlekedésre specializálódott orosz utazási iroda az isteni liturgiákra is gondolt.

A Russian Railway Tours változatos csomagjainak egyike a 14 napos „Cári Oroszország” úttípus, mely Moszkvából Vlagyivosztokba tart, mintegy 9288 kilométeren át. A világ leghosszabb vasútvonala nyolc időzónán halad át.

A szerelvényen a hosszú út során felmerülő alapvető szükségletek kielégítésén túl a spirituális szükségletekre is gondoltak: erre szolgál a „templomkocsi”. Menet közben és az állomásokon egyaránt kiváló liturgiák végzésére – reklámozza magát a cég –, van minden, ami egy templomban: oltár, ikonosztáz, kicsi harang is lóg a mennyezetről. A mozgó templomnak már az előterét is  festmény díszíti. Fenntartanak egy kocsit a papság számára, illetve sekrestye céljára, sőt, apró könyvtárat is kialakítottak a vallásos irodalom számára.

A templomkocsi nem tartozéka valamennyi transzszibériai járatnak; előre jelezni kell rá az igényt, ha az aktuális utazóközönség isteni liturgiát szeretne végezni a kéthetes út során.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: liturgia, ortodox
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat