Ortodox kápolna – a Transzszibériai Expresszen

2019. február 22., péntek | 17:06

A legendás vonalon egy vasúti közlekedésre specializálódott orosz utazási iroda az isteni liturgiákra is gondolt.

A Russian Railway Tours változatos csomagjainak egyike a 14 napos „Cári Oroszország” úttípus, mely Moszkvából Vlagyivosztokba tart, mintegy 9288 kilométeren át. A világ leghosszabb vasútvonala nyolc időzónán halad át.

A szerelvényen a hosszú út során felmerülő alapvető szükségletek kielégítésén túl a spirituális szükségletekre is gondoltak: erre szolgál a „templomkocsi”. Menet közben és az állomásokon egyaránt kiváló liturgiák végzésére – reklámozza magát a cég –, van minden, ami egy templomban: oltár, ikonosztáz, kicsi harang is lóg a mennyezetről. A mozgó templomnak már az előterét is  festmény díszíti. Fenntartanak egy kocsit a papság számára, illetve sekrestye céljára, sőt, apró könyvtárat is kialakítottak a vallásos irodalom számára.

A templomkocsi nem tartozéka valamennyi transzszibériai járatnak; előre jelezni kell rá az igényt, ha az aktuális utazóközönség isteni liturgiát szeretne végezni a kéthetes út során.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: liturgia, ortodox
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda