Ortodox kápolna – a Transzszibériai Expresszen

2019. február 22., péntek | 17:06

A legendás vonalon egy vasúti közlekedésre specializálódott orosz utazási iroda az isteni liturgiákra is gondolt.

A Russian Railway Tours változatos csomagjainak egyike a 14 napos „Cári Oroszország” úttípus, mely Moszkvából Vlagyivosztokba tart, mintegy 9288 kilométeren át. A világ leghosszabb vasútvonala nyolc időzónán halad át.

A szerelvényen a hosszú út során felmerülő alapvető szükségletek kielégítésén túl a spirituális szükségletekre is gondoltak: erre szolgál a „templomkocsi”. Menet közben és az állomásokon egyaránt kiváló liturgiák végzésére – reklámozza magát a cég –, van minden, ami egy templomban: oltár, ikonosztáz, kicsi harang is lóg a mennyezetről. A mozgó templomnak már az előterét is  festmény díszíti. Fenntartanak egy kocsit a papság számára, illetve sekrestye céljára, sőt, apró könyvtárat is kialakítottak a vallásos irodalom számára.

A templomkocsi nem tartozéka valamennyi transzszibériai járatnak; előre jelezni kell rá az igényt, ha az aktuális utazóközönség isteni liturgiát szeretne végezni a kéthetes út során.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: liturgia, ortodox
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő