Pápai Lajos püspök megáldotta a Szent II. János Pál-templomot Szőgyén

Hazai – 2016. április 13., szerda | 18:45

Pápai Lajos győri megyéspüspök április 3-án, az Isteni Irgalmasság vasárnapján ünnepi szentmise keretében áldotta meg az új szőgyei templomot. A Szent II. János Pál pápa tiszteletére szentelt templom a Győri Egyházmegye támogatásával, a hívek adományaiból épült fel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szigetközi Szőgye község nagy ünnepére nemcsak az új templom, de annak környéke is megtelt hívekkel.

A szentmise elején a főpásztor körbejárva megáldotta az új templomot és annak oltárát.

A templom oltárképe, egy triptichon, Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása, Szent II. János Pál pápát ábrázolja, amint a częstochowai Fekete Madonna előtt imádkozik. Az új templom névadó szentje jelen volt az ünnepen vérereklyéje által is, melyet volt titkára, Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek ajándékozott a győri székesegyháznak március 17-én, a Könnyező Szűzanya ünnepén.

Pápai Lajos szentbeszéde elején kifejezte örömét, hogy az új, Szent II. János Pál-templomot éppen a szent pápa által elrendelt ünnepen, az Isteni Irgalmasság vasárnapján, sőt, az irgalmasság rendkívüli szentévében áldják meg.

Ezt követően azt a kérdést járta körül a püspök, minek a jele, mit hirdet az új templom. Hangsúlyozta: az új templom mindenekelőtt Jézus Krisztusra utaló jel, hiszen az Újszövetségben egyetlen templom, egyetlen főpap, egyetlen áldozat van: s ez maga Jézus Krisztus.

A megyéspüspök idézte Szent II. János Pál pápa Varsóban elhangzott szavait: „Krisztust nem lehet sehol a földön kizárni az emberiség történelméből, Krisztusnak az ember történelméből való kizárása egyenesen az ember ellen elkövetett cselekedet.”

Aztán a templom, ez az új templom is jel, amely az egyházra, Krisztus egyházára utal – folytatta a győri főpásztor. – Jézus Krisztus egy, szent, katolikus, apostoli egyháza van jelen minden szentmisében. S ez az egyház egy élő, kegyelmi közösség, a feje maga az Úr, mi pedig tagjai vagyunk.

S végül, mivel a Szűzanya az egyház előképe, a templom mint jel őrá is mutat – tette hozzá Pápai Lajos. – Ahogy az egyház, úgy a Szűzanya is puszta létével Krisztust hirdeti, adja nekünk. A Szűzanya hirdeti puszta létével, hogy az egyház is anya és szűz. Az egyház édesanyánk, hiszen keresztségünktől a sírig elkísér bennünket. Az egyház szűz, Jézus lábainál ül, Rá figyel, tudatosan elutasítva az evilág hatalmainak, ideológiáinak szolgálatát, és sértetlenül őrzi a rábízott hitet.

Hálát adunk Istennek az új templomért. Legyen számunkra mindig Krisztusra, az Ő egyházára és a Szűzanyára mutató jel. Kérjük Szent II. János Pál pápa közbenjárását, hogy mindig hűek tudjunk maradni Krisztushoz, egyházunkhoz és a Szűzanyához – zárta szentbeszédét a megyéspüspök.

A szentmise végén Csámpai Norbert, az egyházközség plébánosa köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult az új templom felépüléséhez. Kollár Ignác, az egyházközség elnöke fáradhatatlan munkájáért pápai áldást tanúsító oklevelet kapott Ferenc pápától.

A szertartás után a jelenlévőknek lehetőségük volt tiszteletüket leróni Szent II. János Pál ereklyéje előtt.

Szőgye községnek korábban volt imaháza, ez azonban a Duna árterében állt, és a folyó árvizek alkalmával többször elárasztotta. Az egyházközség a megyéspüspök engedélyével és támogatásával 2014-ben fogott hozzá a templomépítéshez.

Az költségeket adományokból fedezték: a legnagyobb részt a Győri Egyházmegye biztosította, de hozzájárultak az építkezéshez a Magyar Katolikus Karitász, Gál Imre atya, a falu szülötte, valamint a helybeli, a kisbajcsi, a nagybajcsi, a véneki és a vámosszabadi hívek is.

A templomot Pongrácz Attila építészmérnök, a templombelsőt Horváth István belsőépítész tervezte.

Forrás: Győri Egyházmegye, Hitvallás

Fotó: Horváth Endre

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria