Pápai szertartások a nagyhéten

Kitekintő – 2011. április 16., szombat | 11:35

A Szentszék közzétette a XVI. Benedek pápa által vezetett virágvasárnapi, nagyheti szertartások, valamint a húsvéti szent három nap rendjét.

Virágvasárnap, április 17-én fél 10-kor a Szentatya a Szent Péter téren megáldja a pálma- és olajfaágakat. A hagyományos körmenet végén szentmisét mutat be Urunk szenvedésének emlékére. Virágvasárnap tartják a XXVI. Ifjúsági Világnapot, amelynek témája: „Verjetek benne gyökeret, épüljetek rá, erősödjetek meg a hitben”.

Április 21-én, nagycsütörtökön délelőtt fél 10-kor krizmaszentelő szentmisét mutat be XVI. Benedek pápa a Szent Péter-bazilikában a  Rómában tartózkodó bíborosokkal, püspökökkel, papokkal és szerzetesekkel, az egyetemes egyház pásztora és a paptestvérek között fennálló szoros szeretetközösség jeleként.

Nagycsütörtökön este fél 6-kor a lateráni Szent János-bazilikában szentmisét mutat be a pápa az utolsó vacsora emlékére, majd tizenkét paptestvére közreműködésével elvégzi a lábmosás szertartását. E liturgia végén kerül sor az oltárfosztásra. A jelenlévők a japán földrengés és szökőár károsultjainak ajánlhatják fel adományaikat; az összegyűjtött összeget a Szentatyának adják át.

Nagypénteken, április 22-én délután 5 órai kezdettel XVI. Benedek vezeti az igeliturgiát, a kereszthódolat és a szentáldozás szertartását a Szent Péter-bazilikában. A Szentatya este negyed 10-kor kezdi meg a keresztúti ájtatosságot a Colosseumnál, amelynek végén apostoli áldását adja a hívekre.

A húsvéti vigília szertartása április 23-án, szombaton este 10 órakor kezdődik a vatikáni Szent Péter-bazilikában XVI. Benedek vezetésével. A pápa a bazilika bejáratánál megáldja a tüzet, a papok és a hívek bevonulnak a templomba, majd fölhangzik az Exultet, a húsvéti örömének. A Szentatya vezeti az igeliturgiát, a keresztségi szertartást és az eucharisztikus ünnepet, a bíborosokkal együtt koncelebrálva.

A húsvétvasárnapi ünnepélyes szentmisét április 24-én délelőtt negyed 11-kor mutatja be XVI. Benedek a Szent Péter téren. A szertartás végén a pápa a Szent Péter-bazilika központi loggiájáról Urbi et Orbi áldását adja az Örök Városra és az egész világra.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír