Pappá szentelésük előtt bemutatkoztak Miskolcon az egri szeminárium diakónusai

Hazai – 2017. június 3., szombat | 19:30

Immár évtizedes hagyomány, hogy az egri szeminárium pappá szentelés előtt álló diakónusai elöljáróikkal együtt ellátogatnak Miskolcra, hogy bemutatkozzanak a miskolci esperesi kerület papjainak. Idén Sedon László kanonok, hejőcsabai plébános fogadta őket házigazdaként június 1-jén.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szentmisét a város papsága, jezsuita szerzetesek és a Szent Ferenc Kistestvérei közösség tagjai együtt mutatták be Buda Péter szemináriumi rektorral. A szentbeszéd keretében a rektor felidézte a március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Egerben megrendezett országos kispaptalálkozót, majd Maksó Péter és Holló Gábor diakónusok számoltak be hivatásuk történetéről.

Buda Péter kiemelte, nagy öröm volt márciusban a több mint kétszáz kispap jelenléte az egri bazilikában. Hozzátette: ez nagy számnak tűnik, de ha átlagot számolunk, bizony az jön ki, hogy egyházmegyénként egy-egy évfolyamon két kispap tanul. Jelenleg az egri szemináriumban huszonnyolcan készülnek hivatásukra, közülük tizenöten az Egri Főegyházmegyéhez, tízen a Debrecen-Nyíregyházi, ketten pedig a Váci Egyházmegyéhez tartoznak, egy kispap pedig a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyéből származik.

Maksó Péter egy mátrai községben, Hasznoson született, abban a faluban, ahol 1947-ben megjelent a Szűzanya. Különösen erős kapcsolat, mély tisztelet fűzi a Szent Szűzhöz. Érettségi után gyengeáramú villamosmérnöki diplomát szerzett, és ebben a szakmában dolgozott, majd Olaszországba került, ahol évekig síoktatóként tevékenykedett. Istenkapcsolata ez idő alatt is töretlen maradt, a papi hivatásra azonban sokáig nem gondolt. Végül még világiként iratkozott be a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolára, teológiát tanult, majd egy hivatástisztázó lelkigyakorlat után jelentkezett a szemináriumba. Mint elmondta, Balog Gyula kanonok, újdiósgyőri plébánosnak döntő szerepe volt abban, hogy végül igent mondott Isten hívó szavára. A főiskolai tanulmányait beszámították, így a szemináriumban töltött négy év után pappá szentelik.

Holló Gábor Egerben nevelkedett, vallását gyakorló, hívő családban. Érettségi után nem volt különösebb elképzelése a pályaválasztást illetően, de mert az idegen nyelveket szívesen tanulta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre jelentkezett anglisztika szakra. Két év után itt érezte meg a papság utáni vágyat. Az egyetemen sok békétlenség, nyugtalanság után azon gondolkodott, hol tehetné le élete terheit. Tagja volt az egyetemi ifjúsági közösségnek, de valójában a kollégium kápolnája volt az a hely, ahol sikerült személyes kapcsolatba lépnie Istennel, s így hozta meg a döntést: vállalja a papi hivatást, jelentkezik a szemináriumba.

Mindkét diakónus beszélt arról, hogy féltek a magánytól, a papi élet nehézségeitől, végül mégis úgy döntöttek: engedik Isten akaratának teljesülését.

Maksó Pétert és Holló Gábort június 17-én szenteli pappá az egri bazilikában Ternyák Csaba érsek.

Forrás: Gróf Lajos

Fotó: Fojtán László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria