Papszentelés Győrben – KÉPGALÉRIÁVAL és VIDEÓVAL

Hazai – 2014. június 23., hétfő | 15:30

Június 20-án Pápai Lajos megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Benkó Attila, Brezina Balázs és Kovács Gergő Vilmos diakónusokat – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A liturgián a székesegyház Palestrina kórusa teljesített zenei szolgálatot. Az evangélium után a jelöltek kiválasztása, majd a főpásztor szentbeszéde következett. Pápai Lajos elmélkedését ezzel a kérdéssel kezdte: Papszentelés 2014-ben? Majd megállapította: még a hívők között is vannak, akik szinte sajnálkoznak, ha egy fiatal pap lesz, hiszen „elpazarolja életét”. E szemléletet határozottan el kell utasítanunk, hangsúlyozta a főpásztor, s rámutatott a papi hivatás lényegére, amely nem más, mint feltétel nélküli, teljes önátadás Krisztusnak.

Szent Pál megtérését felidézve a megyéspüspök kifejtette, a papi hivatás központi igazsága, hogy minden Istentől jön. Ahogy Pál írja: „Érte mindent elvetettem, sőt, szemétnek tekintettem, csak hogy Krisztust elnyerhessem, és hozzá tartozzak.” A szentleckében az apostol szinte könyörögve kéri testvéreit, kérjék a küldetést az Úrtól, ugyanakkor nagyon is tisztában van azzal – emelte ki Pápai Lajos –, hogy a szolgálat áldozattal jár. Ebben pedig Krisztus áldozata az egyetlen és igazi példa.

A megyéspüspök hangsúlyozta, hogy Krisztus az egyetlen közvetítő, s a szentelendők a tőle eredő apostoli papságnak lesznek részesei. Ezért először is jelenvalóvá kell tenniük Jézust életünkben, másodszor minden helyzetben Krisztus követségében kell járniuk, harmadszor pedig az emberek szolgájává kell lenniük – mindazzal együtt, hogy a pap tudja, munkájának hatékonysága elsősorban nem saját erőfeszítésétől függ.

A főpásztor ezután az evangéliumra utalva így biztatta a szentelendőket: Ne féljetek! Ne féljetek Krisztustól, az elkötelezettségtől és a küldetéstől! Pápai Lajos megjegyezte: mindez komoly felelősséggel jár, életmód- és sorsközösségben kell lenni Krisztussal, hiszen nem szégyen az evangélium. A szenteléskor a pap végleges igent mond Krisztusnak és végleges nemet a világnak. A világ sokszor talán nem érti, pedig a pap számára ez a szabadság és az egyéni kiteljesedés evangéliumi útja, amely csak Krisztusban lehetséges. Pápai Lajos hangsúlyozta, hogy bízik a fiatalokban, s biztos benne, hogy a jövőben is lesznek bátor fiatalok, akik lelkesen vállalják a papi hivatást.

Szentbeszédét imával zárta a püspök: „Kérünk téged, mindenható Atyánk! Újítsd meg Szentlelked által Jézus Krisztus papjait! Add, hogy az evangéliumból fakadó életük példája indítsa az embereket arra, hogy feléd forduljanak. S add, hogy legyenek nagylelkű fiatalok, akik meghallják hívásodat, és olyan papok lesznek, akik valóban azok. Ámen.”

A homília után került sor a szentelési szertartásra, melynek lényeges mozzanata, amikor a főpásztor kézrátétellel a szentelés és az áldás gesztusa mellett a papi rend folytonosságát is kifejezi az új áldozópapok felé.

A liturgia áldozati részében az újonnan felszenteltek immár közösen koncelebráltak az összegyűlt papokkal.

Az ünnepi szentmise végén a püspök, a papság és az asszisztencia a Könnyező Szűzanya kegyképének oltárához vonult, imában kérve Szűz Máriát, hogy védje és oltalmazza a most szárba szökkent hivatásokat.

A szentmise után Pápai Lajos ismertette az egyházmegye idei dispozícióit.

Fotó: Ács Tamás

Videó: Credo Győr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria