párKatt.hu: katolikus társkereső honlap indult

Hazai – 2013. február 15., péntek | 15:49

Párunk megtalálásának első lépése a találkozás. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Valentin nappal indult párKatt elnevezésű honlap. Már elkezdődött a regisztráció a katolikus „társtaláló” oldalra. A párKatt Ausztriában hat éve eredményesen működő minta alapján tanácsadói és eseménynaptár rovattal segíti a kapcsolatépítést.

Múltunk számos formáját ismerte annak, hogyan lehet találkozási lehetőséget teremteni a párválasztást elősegítendő céllal. Ezzel együtt akkor is volt létjogosultsága a médiumokon keresztül történő párkeresésnek, ezt mutatja, hogy XVI. Benedek pápa szülei egy újsághirdetésen keresztül ismerték meg egymást.

Február 14-én a Városmajori Jézus Szíve Plébánián sajtótájékoztatón mutatták be kezdeményezésüket. A sajtótájékoztatón részt vett Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke; Perczel Forintos Dóra klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékvezetője, egyetemi docens; Krúdy Zsófia, Krúdy Tamás, Karlócai Orsolya és Karlócai Balázs: a párKatt.hu csapata, valamint Balogh Zsuzsanna és Radványi Benedek – a célközönség képviseletében.

A „társtaláló” honlap, ahogy megszervezői, Krúdy Tamás és felesége Zsófia nevezik, első és kiemelt jelzője, hogy katolikus. Ahogy az osztrák minta, a kathTreff.org az Osztrák Katolikus Egyház támogatását élvezi, úgy a magyar oldal létrejöttét is üdvözölte Bíró László püspök a sajtótájékoztatón.

Bíró László szerint „mi, felnőtt keresztények magukra hagytuk fiataljainkat a párválasztás, családalapítás minden nehézségével”. Míg korábban számos népszokásunk segítette az egymásra találást, ma leleménytelenek vagyunk a párok összehozásában. „Törődnünk kell azokkal, akik nem találtak párt” – fogalmazta meg a felnőtt generáció kötelességét a püspök.

A tényt, hogy igény és szükség van a társkereső oldalakra, és a katolikusság garanciát jelent a szándékok komolyságát illetően, számok bizonyítják. Német felmérések szerint a ma születő kapcsolatok egyharmada interneten keresztül jön létre. Ausztriában a kathTreff hat éves működése során 15 százalékos hatékonyságot ért el, míg általános oldalak esetében ez mindössze 2-3 százalék. A virtuális világban sok felszínességgel és rosszindulattal találkozhat az ember, így a felvállalt értékközpontúság a társkeresésben jó alternatívát kínál.

Balogh Zsuzsa, aki informatikusként és párválasztás előtt álló fiatalként is részt vesz a honlap létrehozásában kiemelte, annak a fontosságát, hogy a honlap olyan emberek fóruma lesz, akik komolyan gondolkodnak kapcsolatépítésben, és hasonló értékrendet valló emberek megtalálhatják egymást.

Ausztriában a honlap elindítói Gudrun Kugler jogász, teológus és férje Martin Kugler történész, politológus, kommunikációs szakember. A magyar oldal teljes egészében az osztrák mintát követi. Létrejöttének anyagi fedezetét Andreas Laun osztrák püspök biztosította. A párKatt-ra az első 300 regisztráció ingyenes, azt követően meghatározott havi díjat fizetnek a regisztrálók. A mintaoldallal szoros kapcsolatot ápolnak, ennek egyik útja, hogy a regisztrálók közös „adatbázist” képeznek.

A párKatt.hu az online fórum mellett Események egyedülállóknak menüpontban offline programokat is ajánl. Tanácsadó rovatuk rövid eligazítást ad párkapcsolati kérdésekről.

További információk a párKatt.hu

Trauttwein Éva