Pécsett rendezték meg a „Vadak Ura” természettudományos kártyaverseny döntőjét

Hazai – 2016. május 5., csütörtök | 9:00

Április 30-án rendezték meg a stratégiai kártyajátékra épülő III. Országos Vadak Ura Bajnokság döntőjét Pécsett, a Szent Mór Iskolaközpontban. A fináléba a pécsieken kívül komlói és mohácsi csapatok, valamint egyéni versenyzők is bejutottak, összesen ötvenhatan.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnek köszönhetően a versenyt egyre szélesebb körben sikerült népszerűsíteni, így az első fordulókban hét településről több mint 250 diák vett részt.

A vetélkedő a Vadak Ura természettudományos stratégiai kártyajáték szabályaira épül. A résztvevőknek játékos formában a következő kompetenciákat kell használniuk: anyanyelvi kommunikáció, matematikai, természettudományi ismeretek, hatékony, önálló tanulás, szociális kompetencia, kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia. Egy kompetenciaalapú játék szabályait elsajátítani nem egyszerű feladat, hiszen nagyon sok mindenre kell figyelni. A hasonló versenyek előnye, hogy játék közben hasznos tudást sajátítanak el a gyerekek, miközben sokféle készségük fejlődik.

A verseny iránti fokozott érdeklődés az értékes díjaknak is köszönhető volt, hiszen a győztesek e-book-olvasókat, okostelefonokat, tableteket, társasjátékokat vehettek át.

A díjakat Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium ügyvezető igazgatója, valamint Molnár László, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara Biológiai Intézetének igazgatója adta át.

A Szent Mór Iskolaközpontban 2000 óta játsszák a Vadak Urát, így nem csoda, hogy ebből az intézményből kerültek ki a győztes csapatok. Ebben az évben azonban már szorosan a nyomukban voltak azok a diákok is, akik más iskolákban csak most ismerkedtek a játékkal. Most a gyakorlásra is jó lehetőség adódott, így a résztvevők a következő években még több eséllyel indulhatnak a versenyen.

A bajnokság győztesei csapatban: Csete Márton, Gáspár Máté, Lenti Csanád, Szelényi Artúr, valamint egyéniben Csete Patrik.

A Mohácsi Katolikus Nevelési Központ tagintézményének tanulói is részt vehettek a döntőn. Délelőtt a Park Utcai Katolikus Általános Iskola csapata, a Vad vad-ászok (Ficsor Soma, Takaró Árpád, Mrenka Máté, Várfalvi Ádám) mérhette össze tudását az ellenfelekkel. Délután az egyéni versenyekben a Boldog Gizella Katolikus Iskola diákjai (Dombai Dániel, Iloskity Gábor, Tolvaj Tamás) mutatták meg, hogy mire képesek. Az izgalmas kártyajátszmák után az alábbi eredmények születtek: csapatban negyedik helyen végeztek a Vad vad-ászok, egyéni versenyben Tolvaj Tamás szintén negyedik helyezést ért el, különdíjat pedig Dombai Dániel kapott.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria