Pietro Parolin: 2018 a pápa számára a fiatalok és a család jegyében telik

2018. január 12. péntek, 16:49

Az új év elején a pápa közelgő perui és chilei apostoli utazásáról, a családok dublini világtalálkozójáról, az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításról és a római kúria reformjáról nyilatkozott Pietro Parolin bíboros államtitkár a Vatican Newsnak, a Vatikán új hírportáljának.

A Vatikáni Rádió, a Vatikáni Televízió és az internetszolgálat összevont hírportáljának Parolin bíboros elsősorban a fiatalok iránti egyházi figyelemről beszélt, az októberi püspöki szinódusra, illetve az azt megelőző márciusi előszinódusra való készülés jegyében.

A 2018-as esztendőben az Egyház ugyanúgy odafigyel a fiatalok várakozásaira, törekvéseire, kihívásaira és a reményre, amit magukban hordoznak, ahogy gyengeségeikre és félelmeikre is – fogalmazott a bíboros államtitkár.

Fontos év az előttünk álló, Ferenc pápa már emlékeztetett rá a karácsonyi időszakban mondott beszédeiben. A legnagyobb újítás az a paradigmaváltás, miszerint nem atyáskodva tekint az Egyház a fiatalokra, hanem kezükbe adja a felelősséget. Az Egyház valóban párbeszédet akar a fiatalokkal, meg akarja érteni és segíteni akarja őket. Parolin bíboros idézte John F. Kennedyt, aki 1961-ben, hivatalba lépésekor ezt mondta: „Nem azt kell kérdeznetek, hogy az ország mit tehet értetek, hanem azt kérdezzétek, hogy ti mit tehettek, nektek mit kell tennetek az országért.” A vatikáni államtitkár szerint ebben áll az újszerű hozzáállás, amit az Egyház kér a fiataloktól. Mit tudnak ők tenni az evangélium terjesztéséért, az Egyházért? „Azt hiszem, hogy erre a felszólításra a fiatalok odaadóan és lelkesen tudnak majd válaszolni” – tette hozzá.

Nagy vitát váltott ki az Egyházban a pápa Amoris laetitia kezdetű buzdítása, melyet a két családszinódus után adott ki 2016-ban. A családok soron következő világtalálkozója, amelyet idén augusztusban tartanak Dublinban, ebből a szempontból kiemelten fontos, mivel ez a pápai dokumentum kiadása utáni első nagy családtalálkozó. Jó alkalom lesz majd a buzdítás elmélyítésére, tanulmányozására és arra, hogy előbbre jussunk a benne foglalt útmutatások alkalmazásában.

Az Amoris laetitia voltaképpen egy új paradigmából származik, amelyet Ferenc pápa bölcsen, óvatosan és türelmesen visz előre – magyarázta Parolin bíboros. – A nehézségek, amelyek az Egyházban mutatkoztak és jelenleg is fennállnak, a dokumentum egyes részeinek értelmezésén túl valószínűleg éppen ebből a megváltozott hozzáállásból fakadnak, amelyet a pápa kér tőlünk. A paradigmaváltás, amit maga a szöveg tartalmaz, új lelkületet, új hozzáállást kíván meg tőlünk. Természetesen minden változás nehézségekkel jár, ezekkel számolni kell, de szembe kell nézni a kihívásokkal, hogy aztán a megfelelő válaszok megtalálásával fejlődjünk. Az Amoris laetitiával az Egyház egyrészt át kívánja ölelni a családokat és gondjaikat a mai világban – ez már önmagában is evangélium, a család evangéliuma. Másfelől pedig a dokumentum segítségkérés a családoktól, hogy működjenek együtt, és segítsenek az Egyháznak a növekedésben.

Márciusban lesz Ferenc pápa péteri szolgálata megkezdésének ötödik évfordulója. Pápasága egyik kiemelkedő pontja a reformfolyamat, amely a római kúriát érinti elsősorban, de túl is mutat rajta. Parolin bíboros ezzel kapcsolatban rámutatott: már eddig is történtek jelentős lépések. Tavaly a pápa a kúriának mondott beszédében fölsorolta azokat az intézkedéseket, melyeket a kilenctagú bíborosi tanáccsal konzultálva hozott. Mindamellett – és ez Ferenc pápa visszatérő útmutatása a kúriát tekintve – nem csupán strukturális reformokról – új törvényekről, normatívákról, kinevezésekről és így tovább – van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy a kúria reformját mély lelkiségnek kell áthatnia, vagyis megtérésnek, ami a keresztény élet alapvető dimenziója.

Alighogy megkezdődött a 2018-as év, Ferenc pápa máris útra kel, ismét Latin-Amerikába látogat. Ezúttal Chile és Peru az úti cél. A bíboros államtitkár szerint ennek az utazásnak is a helyi egyházakkal, a keresztény közösségekkel való találkozás lesz a legfontosabb üzenete. A pápa az egyetemes Egyház pásztoraként elmegy, hogy találkozzon a helyi egyházakkal. Ebben az esetben igazán élő közösségekről beszélünk; Chile és Peru ugyanakkor számos kihívással is küzd. Ezek közül kettőt emelt ki Parolin bíboros, melyek különösen közel állnak Ferenc pápa szívéhez: az első az őslakosok helyzete. Ehhez kapcsolódóan 2019-re összehívták a pánamazóniai szinódust, hogy megvizsgálják, mi a szerepe az egyes országokban élő őslakosoknak, mivel járulhatnak hozzá a társadalom egészének javához. A másik fontos kérdés, amelyre a pápa rendszeresen visszatér, a korrupció sebe, mely akadályozza a fejlődést és az emberek kiemelkedését a szegénységből, a nyomorból. „Azt hiszem, nem ígérkezik egyszerűnek ez a pápai út, de minden bizonnyal nagyon lelkesítő lesz” – hangsúlyozta Pietro Parolin.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-katekezise-hivjuk-papanak-istent-gyermeki-bizalommal
Ferenc pápa: Hívjuk papának Istent, gyermeki bizalommal!

Január 16-án a Szentatya folytatta a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Az ima első szava kulcsszerepet játszik: mindig szólíthatjuk Istent atyánknak, apukánknak, s ezzel tudatosíthatjuk, hogy ő mindig velünk van, apai-anyai szeretete sosem szűnik meg.

17:59
berszan-lajos-gyimesi-csangok-papja-papalatogatasrol-ne-zavarjak-hiveket-satani-hangok
Berszán Lajos, a gyimesi csángók papja a pápalátogatásról: Ne zavarják a híveket a sátáni hangok!

Ferenc pápa romániai apostoli útjának részeként június 1-jén a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is ellátogat, és szabadtéri szentmisét mutat be a két Somlyó-hegy közötti nyeregben. A pápalátogatásról Berszán Lajost, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus iskola alapítóját kérdeztük.

16:11
Seregély István: Útravaló – 2019. január 16.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 16.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 16.

Mai evangélium – 2019. január 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 1,29–39

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle