Porosenko ukrán elnök és Bartholomaiosz pátriárka aláírta az egyezményt az autokefáliáról

2018. november 5. hétfő, 20:44

November 3-án Petro Porosenko ukrán elnök és Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka együttműködési egyezményt írt alá Isztambulban, a pátriárka rezidenciáján.

Petro Porosenko elnök Isztambulba látogatott Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkához, akivel egyezményt írtak alá Ukrajna és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus együttműködéséről a független ukrán ortodox egyház létrehozása érdekében. A konstantinápolyi patriarkátus ezt követően összeállítja az autokefáliáról szóló tomoszt, és átadja a helyi szinódus által választott érseknek.

Az ukrán elnök történelminek nevezte az egyezményt, amellyel elindulhat a „szigorúan az Ortodox Egyház kánonjai szerint zajló folyamat”; november 3-át ezentúl történelmi jelentőségű dátumként kell ünnepelni – mondta Porosenko. Hozzátette: „Ez a történelmi nap beteljesítette azt a folyamatot, amely az ukrán függetlenség első napjaiban indult el, amikor az ukránok elkezdtek imádkozni az Úrhoz a független egyházért.”

Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is hangsúlyozta az egyezmény jelentőségét nemcsak Kijev és Konstantinápoly kapcsolata, hanem az egész ortodoxia szempontjából: „Éppúgy, mint a balkáni nemzetek esetében történt, amelyek az anyaegyháztól kaptak autokefáliát, az ukránok ehhez való joga is elismerést nyert. Az anyaegyház kizárólagos joga autokefáliát adományozni, amikor szükségessé válik, és az eljárás minden feltétele teljesül.”

Moszkva rögtön reagált az egyezmény aláírására. Miután sokáig azzal vádolták a konstantinápolyi patriarkátust, hogy egyházszakadást okoz döntésével, a moszkvai patriarkátus most visszafogottabban fogalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy mindez még nem jelenti egy független ukrán egyház létrehozását – arra utal, valószínűleg a színfalak mögött tárgyalások zajlanak a felek között, hogy orvosolni tudják a kapcsolatukban elszenvedett törést.

Forrás: AsiaNews

Fotó: Ecumenical Patriarchate/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda