Porosenko ukrán elnök és Bartholomaiosz pátriárka aláírta az egyezményt az autokefáliáról

2018. november 5., hétfő | 20:44

November 3-án Petro Porosenko ukrán elnök és Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka együttműködési egyezményt írt alá Isztambulban, a pátriárka rezidenciáján.

Petro Porosenko elnök Isztambulba látogatott Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkához, akivel egyezményt írtak alá Ukrajna és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus együttműködéséről a független ukrán ortodox egyház létrehozása érdekében. A konstantinápolyi patriarkátus ezt követően összeállítja az autokefáliáról szóló tomoszt, és átadja a helyi szinódus által választott érseknek.

Az ukrán elnök történelminek nevezte az egyezményt, amellyel elindulhat a „szigorúan az Ortodox Egyház kánonjai szerint zajló folyamat”; november 3-át ezentúl történelmi jelentőségű dátumként kell ünnepelni – mondta Porosenko. Hozzátette: „Ez a történelmi nap beteljesítette azt a folyamatot, amely az ukrán függetlenség első napjaiban indult el, amikor az ukránok elkezdtek imádkozni az Úrhoz a független egyházért.”

Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is hangsúlyozta az egyezmény jelentőségét nemcsak Kijev és Konstantinápoly kapcsolata, hanem az egész ortodoxia szempontjából: „Éppúgy, mint a balkáni nemzetek esetében történt, amelyek az anyaegyháztól kaptak autokefáliát, az ukránok ehhez való joga is elismerést nyert. Az anyaegyház kizárólagos joga autokefáliát adományozni, amikor szükségessé válik, és az eljárás minden feltétele teljesül.”

Moszkva rögtön reagált az egyezmény aláírására. Miután sokáig azzal vádolták a konstantinápolyi patriarkátust, hogy egyházszakadást okoz döntésével, a moszkvai patriarkátus most visszafogottabban fogalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy mindez még nem jelenti egy független ukrán egyház létrehozását – arra utal, valószínűleg a színfalak mögött tárgyalások zajlanak a felek között, hogy orvosolni tudják a kapcsolatukban elszenvedett törést.

Forrás: AsiaNews

Fotó: Ecumenical Patriarchate/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle