Porosenko ukrán elnök és Bartholomaiosz pátriárka aláírta az egyezményt az autokefáliáról

2018. november 5. hétfő 20:44

November 3-án Petro Porosenko ukrán elnök és Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka együttműködési egyezményt írt alá Isztambulban, a pátriárka rezidenciáján.

Petro Porosenko elnök Isztambulba látogatott Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkához, akivel egyezményt írtak alá Ukrajna és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátus együttműködéséről a független ukrán ortodox egyház létrehozása érdekében. A konstantinápolyi patriarkátus ezt követően összeállítja az autokefáliáról szóló tomoszt, és átadja a helyi szinódus által választott érseknek.

Az ukrán elnök történelminek nevezte az egyezményt, amellyel elindulhat a „szigorúan az Ortodox Egyház kánonjai szerint zajló folyamat”; november 3-át ezentúl történelmi jelentőségű dátumként kell ünnepelni – mondta Porosenko. Hozzátette: „Ez a történelmi nap beteljesítette azt a folyamatot, amely az ukrán függetlenség első napjaiban indult el, amikor az ukránok elkezdtek imádkozni az Úrhoz a független egyházért.”

Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is hangsúlyozta az egyezmény jelentőségét nemcsak Kijev és Konstantinápoly kapcsolata, hanem az egész ortodoxia szempontjából: „Éppúgy, mint a balkáni nemzetek esetében történt, amelyek az anyaegyháztól kaptak autokefáliát, az ukránok ehhez való joga is elismerést nyert. Az anyaegyház kizárólagos joga autokefáliát adományozni, amikor szükségessé válik, és az eljárás minden feltétele teljesül.”

Moszkva rögtön reagált az egyezmény aláírására. Miután sokáig azzal vádolták a konstantinápolyi patriarkátust, hogy egyházszakadást okoz döntésével, a moszkvai patriarkátus most visszafogottabban fogalmazott, csupán azt hangsúlyozta, hogy mindez még nem jelenti egy független ukrán egyház létrehozását – arra utal, valószínűleg a színfalak mögött tárgyalások zajlanak a felek között, hogy orvosolni tudják a kapcsolatukban elszenvedett törést.

Forrás: AsiaNews

Fotó: Ecumenical Patriarchate/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

11:41
egyhazmegyei-ifjusagi-talalkozo-kiskoroson-misszios-kereszt-jelenleteben
Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én.

13:24