Rehabilitálták Ernesto Cardenalt

2019. február 21., csütörtök | 13:43

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót a hír, hogy a nicaraguai pápai nuncius hivatalos levélben értesítette a múlt század hetvenes éveiben kibontakozott szandinista forradalom idejéből ismert, 94 éves, súlyosan beteg Ernesto Cardenalt, hogy Ferenc pápa feloldja minden kánoni büntetés alól.

Szent II. János Pál pápa 1984-ben négy olyan papot tiltott el a szentségek végzésétől, akik a hatályos egyházi törvények ellenére aktív politikai szerepet vállaltak Nicaraguában a marxista ideológiát követő forradalmi szandinista kormányban. Közülük Miguel D’Escoto büntetését már 2014-ben feloldotta Ferenc pápa, Cardenal testvére, a jezsuita Fernando Cardenal pedig 1997-ben visszatérhetett rendjébe. Ernesto Cardenalt már politikai szerepvállalása előtt ismertté tette az általa létrehozott egyházi közösség Solentiname szigetén. Emellett jelentős volt költői munkássága, amelyért több rangos kitüntetést kapott.


A pápai nuncius személyesen vitte el hozzá a kórházba az apostoli nunciatúra közleményét. Eszerint „a Szentatya minden kánoni büntetés alól szívesen fölmenti Ernesto Cardenal Martínez atyát, a közelmúltban beadott ez irányú kérelmének megfelelően, hogy így újra folytathasson papi tevékenységet. Cardenal atya 35 évvel ezelőtt alázatosan elfogadta a büntetést, 1997-ben pedig visszavonult az aktív politizálástól is”.

A híradások szerint Cardenal „megnyugvással, mosolyogva fogadta a jó hírt”. Néhány nappal később a managuai segédpüspök is fölkereste halálosan beteg jó barátját, elbeszélgetett vele, majd letérdelve kérte, hogy a „Katolikus Egyház papjaként” áldja meg őt.

Fotó: Vatican News; Roman Bonnefoy/Wikipédia

Lukács László SchP/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda