Rehabilitálták Ernesto Cardenalt

2019. február 21., csütörtök | 13:43

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót a hír, hogy a nicaraguai pápai nuncius hivatalos levélben értesítette a múlt század hetvenes éveiben kibontakozott szandinista forradalom idejéből ismert, 94 éves, súlyosan beteg Ernesto Cardenalt, hogy Ferenc pápa feloldja minden kánoni büntetés alól.

Szent II. János Pál pápa 1984-ben négy olyan papot tiltott el a szentségek végzésétől, akik a hatályos egyházi törvények ellenére aktív politikai szerepet vállaltak Nicaraguában a marxista ideológiát követő forradalmi szandinista kormányban. Közülük Miguel D’Escoto büntetését már 2014-ben feloldotta Ferenc pápa, Cardenal testvére, a jezsuita Fernando Cardenal pedig 1997-ben visszatérhetett rendjébe. Ernesto Cardenalt már politikai szerepvállalása előtt ismertté tette az általa létrehozott egyházi közösség Solentiname szigetén. Emellett jelentős volt költői munkássága, amelyért több rangos kitüntetést kapott.


A pápai nuncius személyesen vitte el hozzá a kórházba az apostoli nunciatúra közleményét. Eszerint „a Szentatya minden kánoni büntetés alól szívesen fölmenti Ernesto Cardenal Martínez atyát, a közelmúltban beadott ez irányú kérelmének megfelelően, hogy így újra folytathasson papi tevékenységet. Cardenal atya 35 évvel ezelőtt alázatosan elfogadta a büntetést, 1997-ben pedig visszavonult az aktív politizálástól is”.

A híradások szerint Cardenal „megnyugvással, mosolyogva fogadta a jó hírt”. Néhány nappal később a managuai segédpüspök is fölkereste halálosan beteg jó barátját, elbeszélgetett vele, majd letérdelve kérte, hogy a „Katolikus Egyház papjaként” áldja meg őt.

Fotó: Vatican News; Roman Bonnefoy/Wikipédia

Lukács László SchP/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő