Rehabilitálták Ernesto Cardenalt

2019. február 21., csütörtök | 13:43

Az elmúlt napokban bejárta a világsajtót a hír, hogy a nicaraguai pápai nuncius hivatalos levélben értesítette a múlt század hetvenes éveiben kibontakozott szandinista forradalom idejéből ismert, 94 éves, súlyosan beteg Ernesto Cardenalt, hogy Ferenc pápa feloldja minden kánoni büntetés alól.

Szent II. János Pál pápa 1984-ben négy olyan papot tiltott el a szentségek végzésétől, akik a hatályos egyházi törvények ellenére aktív politikai szerepet vállaltak Nicaraguában a marxista ideológiát követő forradalmi szandinista kormányban. Közülük Miguel D’Escoto büntetését már 2014-ben feloldotta Ferenc pápa, Cardenal testvére, a jezsuita Fernando Cardenal pedig 1997-ben visszatérhetett rendjébe. Ernesto Cardenalt már politikai szerepvállalása előtt ismertté tette az általa létrehozott egyházi közösség Solentiname szigetén. Emellett jelentős volt költői munkássága, amelyért több rangos kitüntetést kapott.


A pápai nuncius személyesen vitte el hozzá a kórházba az apostoli nunciatúra közleményét. Eszerint „a Szentatya minden kánoni büntetés alól szívesen fölmenti Ernesto Cardenal Martínez atyát, a közelmúltban beadott ez irányú kérelmének megfelelően, hogy így újra folytathasson papi tevékenységet. Cardenal atya 35 évvel ezelőtt alázatosan elfogadta a büntetést, 1997-ben pedig visszavonult az aktív politizálástól is”.

A híradások szerint Cardenal „megnyugvással, mosolyogva fogadta a jó hírt”. Néhány nappal később a managuai segédpüspök is fölkereste halálosan beteg jó barátját, elbeszélgetett vele, majd letérdelve kérte, hogy a „Katolikus Egyház papjaként” áldja meg őt.

Fotó: Vatican News; Roman Bonnefoy/Wikipédia

Lukács László SchP/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat