Reményt vittek Egyiptomba Ferenc pápa szavai

Kitekintő – 2013. augusztus 17., szombat | 10:34

Egyiptom a polgárháború küszöbén áll. Az elmúlt napok nem végleges adatai szerint 640 a halálos áldozatok száma. A Muzulmán Testvériség azonban több mint 4000 halottról szól. Az ideiglenes kormány által kihirdetett kijárási tilalmat megszegve a Testvériség péntekre meghirdette a „harag napját”. Egyiptom nagyobb városaiban nagy tömegmegmozdulásokat tartottak. 

Az erőszaktól sújtott országban, amelyet a polgárháború kitörésének veszélye fenyeget, reménysugárként hatottak Ferenc pápa szavai, amelyeket augusztus 15-én, az Úrangyala elimádkozásakor mondott: az észak-afrikai ország békéjét, a párbeszédet sürgető felhívását nagyra értékelték nemcsak a keresztények, hanem a muzulmánok is.

Rafiq Greiche atya, az egyiptomi katolikus püspökök szóvivője a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmondta: „Az emberek, katolikusok, ortodoxok és muzulmánok, amint a pápa befejezte mondanivalóját az Úrangyala elimádkozásakor, azonnal közzétették szavait minden újságban, minden weboldalon, mintha csak mindenki a pápa szavait várta volna! Különösen a katolikusok érezték, hogy a pápa közel áll hozzájuk, imádkozik értük és arra törekszik, hogy reményt öntsön beléjük. Ez az, amire valóban szükségünk van” – nyilatkozta Rafiq atya. 

Csütörtökön este a Muzulmán Testvériség számos tüntetést rendezett. Megtámadtak templomokat és közintézményeket, még rendőrállomásokat is felgyújtottak. 10 katolikus és 30 ortodox, illetve protestáns templomot rongáltak meg vagy gyújtottak fel, egyes esetekben a földdel tették egyenlővé a keresztény istentiszteleti helyet.

„Nem lesz könnyű a kiengesztelődés, mert a Muzulmán Testvériség és általában véve a muzulmán pártok nem keresik a politikai megoldást. Az emberek békés Egyiptomot szeretnének, miközben egy kis csoport erőszakot és terrort terjeszt az egész országban, még Felső-Egyiptom kis falvaiban is” – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak P. Greiche, az egyiptomi katolikus püspökök szóvivője. 

A Muzulmán Testvériség 28 felvonulást hirdetett meg a pénteki imanapra. Az ország lakói rendkívül feszült helyzetben élnek, immár két front áll szemben egymással. A katonaság megerősítette álláshelyeit a kairói Tahrir-tér környékén és a Nílus hídjain. 

Kiryllos William kopt katolikus püspök pénteken reggel a Vatikáni Rádió számára adott telefoninterjújában beszámolt az előző nap eseményeiről: az iszlámisták kormányellenes jelszavakat kiáltoztak, valamint a rendőrséget és a keresztényeket tették felelőssé a Murszi-rezsim bukásáért. 

Felgyújtották Assiut ferences kolostorát. Átmásztak az épületet körülvevő falon, felgyújtottak minden autót, a szuvenír-boltokat, földre dobták és így megszentségtelenítették a tabernákulumot, majd felgyújtották a templomot, a sekrestyét, az atyák első emeleti irodáit. Egy másik településről a szerzetesnőket üldözték el, akik a helyi muzulmán lakosság véleménye szerint is már 70 éve csak jót tesznek mindenkivel. 

„Szívünket szomorúság tölti el, de bízunk az Úrban, oltalmában és gondviselésében. Továbbra is imádkozunk. Ha nekünk, keresztényeknek kell megfizetnünk drága áron az egyiptomi nemzet szabadság, demokrácia és egy modern állam utáni vágyát, mi megtesszük ezt hazánkért, Egyiptomért. Az anyagi károkat helyre lehet hozni, de a szabadság sokkal fontosabb az épületeknél” – nyilatkozta Kiryllos William egyiptomi kopt katolikus püspök. 

Vatikáni Rádió