„Rózsalecke” a felelősségről fiataloknak

Hazai – 2011. október 4., kedd | 14:01

Október elsején Szent Gellért ifjúsági találkozót tartottak a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Sarkadtól Röszkén át Gyuláig, Csongrádtól Makón és Hódmezővásárhelyen át Orosházáig számos településről érkeztek érdeklődők, sőt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyéből, Tiszakécskéről is érkeztek Szegedre fiatalok.

A Szent Gellért Egyházmegyei Ifjúsági Napot immár több mint két évtizede rendezik meg az egyházmegye szívében, Szegeden. Elindítója Gyulay Endre, korábbi megyéspüspök, aki a mai napig állandó vendége a napnak.

Minden évben más témát választanak az esemény vezérfonalául a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársai. Idén a felelősségvállalásra irányították a fiatalok figyelmét, ezt sugallta a Saint-Exupéry A kis herceg című könyvéből vett mottó: „Felelős vagyok a rózsámért”.

Fontos lenne, hogy a mai társadalom fiataljai erről a témáról közösen gondolkozzanak, beszélgessenek, mi pedig tudatosítsuk ennek jelentőségét – hangsúlyozta Suller Melinda főszervező, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa, a Jézus Szíve Népleányai Társasága szerzetesközösségének tagja.

Az október első napján, Lisieux-i Szent Teréz ünnepén szervezett találkozó reggeli előadásán már több mint 200 résztvevőt jegyezhettek a szervezők, a bérmálkozó korosztálytól az egyetemistákig képviseltették magukat az ifjú keresztények.

A nap Gyulay Endre nyugalmazott püspök által vezetett képes-zenés reggeli imával indult. Ezt követően Laurinyecz Mihály orosházi plébános, erkölcstantanár beszélt a felelősségvállalásról: ha valamiért felelünk, abban az is benne van, hogy valaki kérdez, számon kér. A puszta létünktől is függ, miként alakulnak a dolgok. Egy úttest közepén heverő fadarab, mely sokaknak bajt és bosszúságot okozhat két perc alatt eltávolítható, ha vesszük a fáradságot, hogy megálljunk arra a két percre. Mindenkinek magának kell kimondani, hogy felelős, amíg mások mondják, nem ér semmit. Amíg nem jutottunk el odáig, hogy kimondjuk, hogy vállaljuk a felelősséget, addig nem vagyunk saját magunk, nem vállaltuk fel azt, amik vagyunk. Nem csak te vagy felelős valakiért, hanem érted is felelős valaki. Valakinek te vagy az egyetlen rózsája, akiért áldozatokat hozott, valaki úgy gondol rád, hogy aggódik érted, ha nem érsz haza időben – hangsúlyozta a plébános.

Az előadás után a fiatalok korosztályonként, csoportokban, egyetemisták és hitoktatók vezetésével játékos foglalkozás keretében beszélgettek a felelősségvállalással kapcsolatos kérdésekről.

Ha felelős vagyok valamiért, és ezt a kötelességem meg is teszem, akkor egy jó erény, egy érték épül be az életembe; magam is értékesebb emberré válok – magyarázta Suller Melinda. Hozzátette: a jól elvégzett munka öröme az, ami továbblendít abban, hogy egy következő felelősséget is magamra vállaljak, és ne teherként vagy muszájként éljem meg. A beszélgetések során az is előkerült, miként tudjuk edzeni felelősségvállalási tudatunkat – tette hozzá a szervező. Egy másik feladatban különböző történeteket hallhattak a résztvevők, amiket elektronikus blogokban írtak le kamaszok, ezekben számos probléma – családi gondok, barátság, szerelem, szexualitás – került elő, a csoport tagjai pedig megpróbálhattak „szakértőként” válaszolni a fiatalok kérdéseire.

Az ebédet maguk készítették a fiatalok; majd a sportpályán a témával kapcsolatos játékos vetélkedőre került sor. A foglalkozás végén papírrózsákat készítettek, melynek szirmaira mindenki ráírta, milyen dolgokért felelős. A rózsákat elvitték a templomban tartott szentségimádásra.

A találkozó végén Gyulay Endre püspök szentmisét mutatott be. A nap táncházzal zárult.

Szegedi Katolikus Ifjúsági Alapítvány/Magyar Kurír