Sajtótájékoztatót tartottak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról Csíkszeredában

Külhoni – 2019. február 8., péntek | 13:00

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával, Csíkszereda alpolgármesterével, Fülkei Zoltánnal és az RMDSZ részéről Tánczos Barna szenátorral együtt sajtótájékoztatót tartott február 8-án Csíkszeredában.

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság közleményt adott ki a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

„Örömmel vettük tudomásul a Szentszék közleményét, miszerint Ferenc pápa Romániába tervezett apostoli útján ellátogat Csíksomlyóra, a Székelyföld és a térség legnépszerűbb Mária-zarándokhelyére. Ez a hír egyben lázas készülődést eredményezett.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot. Ezek a bizottságok azóta készülnek, dolgoznak, egyeztetnek, hogy a pápalátogatás sikeres legyen.

Tolmácsoljuk a Katolikus Egyház köszönetét a helyi önkormányzatok vezetőinek, Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnöknek, Ráduly Róbert polgármesternek, akik őszinte hozzáállásukról biztosítottak, és minden követ megmozgatnak a történelmi pápalátogatás jó előkészítésének érdekében.

A média nagy érdeklődést mutat a rendkívüli esemény iránt. Már több helyről kaptunk akkreditációs kérést. Az országos bizottság arról tájékoztatott, hogy a román elnöki hivatal hatáskörébe tartozik a sajtóakkreditáció. A pápalátogatás előtt körülbelül hat héttel kezdődnének el az akkreditálások a már említett elnöki hivatalnál.

A pápalátogatás előrelátható programjának részleteit nem közölhetjük mindaddig, amíg a Szentszék a végleges programot nem közli. Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra, és mintegy 5 órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében.

Néhány sajtóorgánumban megjelent, hogy bizonyos felekezeti vezetők még nem kaptak meghívást az eseményre. Le szeretnénk szögezni, hogy a pápalátogatásra meghívjuk az erdélyi felekezetek vezetőit, de ez értelemszerűen csak a végleges program közlése után lesz lehetséges” – olvasható a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság magyar és román nyelven kiadott közleményében.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Fábián Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria