Sako bíboros a szinódusról: Új nyelven kell szólni a fiatalokhoz

Kitekintő – 2018. október 17., szerda | 19:02

A szinódus nem politikai parlament, hanem rendkívüli alkalom a párbeszédre, amely segíteni fog megváltoztatni az ifjúságpasztorációt – mondta Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka az ifjúsági szinódusról október 16-án tartott sajtótájékoztatón.

Lezárult a munkadokumentum második felének megvitatása a püspöki szinódus tizenötödik rendes közgyűlésén. Az erről tartott sajtótájékoztatón fölszólalt Louis Raphaël Sako bíboros, iraki káld pátriárka is. Mint mondta, az Egyház hozzászokott egy bizonyos hagyományos nyelvezethez, ma azonban más nyelven kell megszólítani a fiatalokat.

A szinódus olyan iskola, ahol sokat tanultunk. A csoportos megbeszélések pedig rendkívüli alkalmat adtak a párbeszédre, ami segíteni fog változtatni az ifjúságpasztoráción. A szinódus nem politikai parlament – emlékeztetett az iraki főpásztor. – Fontos, hogy meghallgassuk a fiatalok reményeit és félelmeit. Az Egyház kilépett a falak közül, nagyon közel van, és szolidáris a világgal.

A szíriai háborúval kapcsolatban Sako pátriárka kiemelte, hogy a helyben maradásra kell bátorítani a keresztényeket. Segíteni kell nekik munkát találni, helyreállítani házaikat. Az amerikai kormány eddig csak ígéreteket tett. Ami a keresztények és muszlimok közti párbeszéd előrehaladását illeti, Sako bíboros emlékeztetett: míg az elmúlt években a mecsetekben péntekenként jellemzően a keresztények és a zsidók ellen prédikáltak, ma ez már ritkán fordul elő.

Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának prefektusa a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy minden gyermeknek szüksége van egy kézikönyvre az élethez, hogy megtalálja helyét a társadalomban. A szinódus része annak a munkának, aminek révén a fiatalok összeállíthatják saját kézikönyvüket az élethez. „Mi azt kérjük a fiataloktól, hogy hallgassanak meg minket” – tette hozzá Turkson bíboros.

Jaime Spangler, a brazíliai Porto Alegre érseke a dél-amerikai fiatalokat súlyosan érintő problémáról, a kábítószerről szólt. Brazíliában egyes politikai erők liberalizálni akarnak bizonyos drogfajtákat. A társadalom nem figyel kellőképpen a kábítószer rabságába került emberekre, de a dél-amerikai egyház felvállalja az ügyet, és rendkívüli munkával segít a fiataloknak, hogy kijussanak a függőségből. Sajnos nagyon sok család él ebben a nehéz helyzetben.

María Luisa Berzosa Bonzález nővér, a „Fe y alegría” (Hit és vidámság) spanyolországi népiskola-hálózat igazgatónője most először vesz részt szinóduson. Mint mondta, érintettnek érezte magát, mert belülről akarja megvédeni az Egyházat, nem szeretne külső szemlélő maradni. Szerinte az Egyháznak mint Isten népének kellene jobban jelen lennie, nem pusztán mint hierarchiának. Remélhetőleg a következő szinódusokon több nő is részt vehet majd. „Örülök, hogy a visszaélések kiderültek, meg kell tisztulnunk. Ez azonban fájdalmas is: az én kongregációmban is voltak nehéz pillanatok” – tette hozzá a spanyol apáca.

Paolo Ruffini, a vatikáni Kommunikációs Dikasztérium prefektusa röviden szót ejtett az október 16-án délelőtt tartott ülés témáiról. Megkezdődött ugyanis az instrumentum laboris harmadik részének vizsgálata, melynek témája: „Választani: a lelkipásztori és missziós megtérés útjai”.

A 12. kongregációs ülés elején különleges ajándékkal lepték meg a Szentatyát: egy kosárnyi, pontosan 1500 képeslappal, amelyet francia középiskolások írtak, akik előszinódusi találkozón vettek részt Lourdes-ban.

Az ülésen a szinódusi atyák kiemelten foglalkoztak a migráció jelenségével. Javaslatot tettek többek között egy világszintű plébániahálózat létrehozására. A plébánia ugyanis már nem elegendő a fiatalok számára, akik határok nélküli összeköttetéshez szoktak.

Ruffini elmondta, hogy nemsokára összeül a bizottság a záródokumentum megszerkesztésére. Lesz egy ideiglenes szöveg, amit majd megvitatnak, amihez a szinódusi atyák módosításokat, észrevételeket fűzhetnek. A végső dokumentumot október 28-án, a szinódus utolsó napján olvassák föl teljes egészében, majd pontról pontra szavazzák meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria