Senkit meg nem vetni, senkit meg nem ítélni – Szent Margit-búcsút ünnepeltek Veszprémben

2019. január 24. csütörtök, 09:00

Árpád-házi Szent Margit ünnepe alkalmából mutatott be búcsúi szentmisét Márfi Gyula érsek Tornavölgyi Krisztián plébánossal, valamint a Boldog Gizella Szeminárium elöljáróival együtt a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplomban január 20-án, Szent Margit ereklyéjének jelenlétében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szent Margit ünnepére készülve háromnapos lelkigyakorlaton vett részt a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templom hívő közössége. A „Felemelt szívű ország felemelt szívű polgárai” mottóval meghirdetett triduum elmélkedéseiben Bodorkós Imre, Jánosháza esperes-plébánosa többek között arra buzdított, hogy Szent Margit példáját követve váljunk olyan emberekké, akik mindennapi tevékenységeik közepette is fel akarják emelni szívüket Istenhez.

Az Árpád-házi királylány ünnepéhez kapcsolódva január 20-án a neki szentelt veszprémi plébániatemplomban koncelebrált búcsúi szentmisét mutatott be Márfi Gyula érsek Tornavölgyi Krisztián plébánossal, valamint a Boldog Gizella Szeminárium elöljáróival együtt.

Az ünnepi liturgián a főpásztor segítségére voltak a Veszprémi Főegyházmegye papnövendékei is.

Homíliájában az érsek felidézte a királylány alakját, életének néhány mozzanatát: sírva fakadt, amikor királylánynak, őfelségének szólították, vagy amikor Ottokár cseh uralkodó szépnek mondta; elviselte édesapja, IV. Béla haragját; amikor beteg volt, családja nem látogatta meg, ám ő szerette hozzátartozóit, s nem fordult el apjától sem; amikor testvére, V. István szembeszállt apjukkal, és le is győzte IV. Bélát, Margit békítette ki őket.

Senkit meg nem vetni, senkit meg nem ítélni – emelte ki a főpásztor Szent Margit alázatosságának, türelmének legfontosabb jeleit. – Mély isten- és emberszeretetről tett tanúbizonyságot. Vállalta a legkellemetlenebb, legvisszataszítóbb betegségben szenvedő nővérek ápolását is. Margit rengeteget imádkozott, önmegtagadásokat gyakorolt. Jézus jegyesének tartotta magát. Elfogadta a szenvedést, és felajánlotta Magyarországért.

A szentmisén Márfi Gyula veszprémi érsek megáldotta az erre az alkalomra restaurált, Szent Margitot ábrázoló festményt.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő