Sértetlen maradt a 16. századi Szűz Mária-szobor az ecuadori földrengésben

Kitekintő – 2016. április 28., csütörtök | 19:58

Az április 16-i ecuadori földrengés az epicentrumtól délre fekvő Montecristi templomában is súlyos károkat okozott, azonban a 16. századi Madonna-szobornak nem esett baja.

A földmozgás romba döntötte a templomépület jelentős részét; beomlott a torony és a homlokzat. A romok között egy tárgy azonban sértetlenül állt: a Monserrate-i Miasszonyunk-szobor, melyről a templom a nevét kapta.

Az arany palástot és apró koronát viselő szobor mindössze 91 centiméter magas, de mindig is különleges szerepet játszott Montecristi történetében, amióta a 16. században Spanyolországból az Atlanti-óceán partjához közeli ecuadori városba érkezett.

A Mária-szobor túlélte a kalózok bombázását, majd generációkkal később körülötte gyülekeztek a katolikusok, amikor a szekuláris kormány elüldözte a papokat; emellett számos csoda kötődik hozzá. Minden novemberben hívők tízezrei zarándokolnak a Monserrate-i Miasszonyunkhoz Ecuador minden vidékéről, hogy részt vegyenek a tiszteletére rendezett kilencnapos ünnepségsorozaton.

„Ő az édesanyánk, aki oltalmazott minket a földrengés alatt” – mondta Ángel Toaquiza plébános, aki szerint csodának tekinthető, hogy a szobor épségben átvészelte a katasztrófát.

A helyi legenda szerint V. Károly spanyol király küldte a szobrot Latin-Amerikába – együtt érkezett egy Irgalmasság Anyja-szoborral, melyet az uralkodó Ecuadorba szánt, a Monserrate-i Máriát viszont a limai alkirálynak. A szobornak azonban „egyéb tervei voltak”: amikor továbbszállították volna Peruba, a hajó érthetetlen okból nem volt képes elindulni – tartja a hagyomány. A kapitány ezt jelnek vette, hogy a Monserrate-i Miasszonyunk Ecuadorban szeretne maradni.

Montecristi lakói a Monserrate-i Szűzanya gondoskodásának tekintik, hogy a templom tornya nem a környező lakóházakra dőlt: „Hisszük, hogy Mária oltalmazott meg minket. Föláldozta a saját otthonát, hogy a mieinket megoltalmazza.”

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria