Világméretű kulturális és vallási párbeszéd – biblikus konferencia Szegeden

Hazai – 2014. augusztus 11., hétfő | 13:57

Augusztus 9-én zárult az SNTS (Studiorum Novi Testamenti Societas), az Újszövetség-kutatók Társaságának konferenciája, amelyet először rendeztek hazánkban, Szegeden — tájékoztatta szerkesztőségünket a Szeged–Csanádi Egyházmegye médiareferense.

A biblikus konferencián öt kontinens 55 országából 267 bibliatudós vett részt, többek között Indiából, Kínából, Ghánából, Moszkvából, Mexikóból és Dél-Koreából. Hazánkba érkezett az SNTS jelenlegi elnöke, Christopher Tuckett az Oxfordi Egyetemről.

A tudományos eszmecsere mellett megválasztották a szervezet soros elnökét: Udo Schnellét, a Hallei Egyetem professzorát.

Nyilatkozatában az SNTS új elnöke elmondta: „Küldetésünk, hogy tevékenységünk révén megértessük és megbékéltessük egymással az embereket. A Biblia, az Újszövetség üzenetein keresztül igyekszünk közelebb hozni egymáshoz a különböző népeket. A vallásnak – felekezettől függetlenül – egyre fontosabb szerepe van és lesz az emberek közötti párbeszéd, megértés és megbékélés megteremtésében… A jövőnk pedig részben azon múlik, hogy a különböző vallású emberek együtt tudnak-e élni.”

Az idei tudományos eszmecsere szervezőbizottságának elnöke az egyetlen magyar katolikus SNTS-tag, Benyik György volt, aki Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke felkérésére szervezte a konferenciát.

A Studiorum Novi Testamenti Societas megalakítása Johannes de Zwaan professzor nevéhez fűződik. 1937-ben vetette fel az SNTS megalapításának ötletét a Hit és rend konferencián Edinburgh-ban. A szervezet 1938. március 8-án jött létre, Zwaan elnökletével. Anglikán és református professzorok alapították, de később katolikus kutatók is csatlakoztak hozzá.

Hivatalos folyóirata a Quarterly for New Testament Study. A konferencia címe T. W. Manson előadása nyomán: The Idea of a Society for New Testament Studies. Az alapító dokumentum 1939 szeptemberében született; ekkor kezdték el az első általános gyűlés előkészítését Birminghamben. A társaságnak ekkor ötvennégy tagja volt Európában. A második világháború miatt jóval később, 1947. március 28-án rendezték a következő konferenciát az oxfordi Christ Churchben. Ez volt az első hivatalos általános nagygyűlés, harmincnyolc résztvevővel.

1947-ben véglegesítették az SNTS alapszabályát. A konferenciát évenként más-más egyetemen, az utóbbi időben más-más országban rendezik: 1981-ben Rómában, 2000-ben Jeruzsálemben, 2013-ban Ausztráliában tartották.

A szervezet jelenleg mintegy ezer tagot számlál a világ öt kontinensén található hétszáz egyetemről, így a világ egyik legnagyobb kulturális eszmecsere-fóruma. A magyar SNTS-tagok: Cserháti Sándor, Geréb Zsolt, Balla Péter, Peres Imre, Benyik György.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria