Soproni fiatalok zarándokoltak Rómába

Hazai – 2012. július 6., péntek | 10:41

Hetven soproni diák érkezett július 2-án római zarándoklatra Henczel Szabolcs vezetésével. A csoport egyik kísérő lelkipásztora és három diák nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Az interjúban a szegedi Negyela Zoltán, a csoport egyik kísérője a zarándoklatról beszélt, továbbá az új evangelizáció lehetőségeiről a fiatalok lelkipásztori ellátása terén: a hit elmélyítését és kézzelfogható megélését szolgálja ez az út, hiszen azokat a helyeket járják be, amelyeket Szent Péter és Pál apostolok is bejártak, és „az ő nyomdokaikat követve jutunk el a hit teljességéhez, amelyet már itt a földön jó lenne birtokolni” – fogalmazott. Hozzátette: kézzelfoghatóvá kell tenni a hitet a fiatalok számára, és úgy érezték, hogy ennek legjobb fogódzó pontja Róma, a kereszténység bölcsője.

Nyitni kell a fiatalok felé; már nem elég azokat a bevált módszereket alkalmazni, amelyeket 50-60 évvel ezelőtt alkalmaztak; új lendülettel, fiatalos meglátásokkal, ötletekkel kell gazdagítani az evangelzációt – véli a szegedi lelkipásztor. „Itt, a kereszténység bölcsőjében alkalmunk van betekintést nyerni olyan dolgokba, amelyeket hittanórán esetleg nem tudunk alkalmazni..., mert szent helyen, illetve szent földön lenni azért merőben más” – mondta Negyela Zoltán. Úgy véli, hogy nagy hatással lehet ez a fiatalokra, akár a későbbi hit a kibontakoztatásában is, illetve hogy a későbbiekben hagyománnyá váljon ez az útszervezés.

A diákok képviselői – Lenzinger Réka, Nagy Martina és Kuslits Katalin – is beszámoltak eddigi élményeikről. Elmondták, milyen programokban volt részük eddig római zarándokútjuk során: szentmisén vettek részt; körbejárva a Vatikánt, megtekintették többek között a Szent Péter-bazilikát, a Szent Péter teret, az Angyalvárat, sok más, a katolikus hagyományokhoz kötődő látványosságot.

„Sokkal többet, mint kézzelfogható dolgokat látunk itt; tényleg Istenhez közelebb kerülünk.” „Róma, az Örök Város, nagy szakrális élményt jelent bármely látogató számára, főleg a hívőknek” – hangzott el a diákok nyilatkozatában.

 

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír