Susan Boyle: Az orvosok szerint nem kellett volna megszületnem

Kultúra – 2010. december 6., hétfő | 12:01

A rekord sebességgel híressé vált énekesnő az Avvenire című olasz katolikus napilapban ismertetett önéletrajzi kötetében beszél arról, mit jósoltak neki az orvosok születése pillanatában. Örül, hogy bebizonyíthatja: az álmok mindennek ellenére mégis valóra válhatnak. Ha édesanyja nem tartotta volna elképzelhetetlennek a terhesség megszakítását, ma nem élvezhetnénk a nemzetközi zenei kínálat egyik legragyogóbb hangját.

Susan Boyle, a nemzetközi popzene új sztárja most 49 éves. Nemrég jelent meg önéletrajzi kötete, amelyben megírja, hogy az orvosok azt javasolták édesanyjának, ne szülje meg, vetesse el a gyermeket. Azzal indokolták, hogy kockázatos terhességről van szó. De az Írországból Blackburnbe emigrált Bridget Boyle, akinek akkor már nyolc gyermeke volt, egyértelműen visszautasította a javaslatot, hiszen hithű katolikus asszony volt.

Susan Boyle kislánykéntÍgy aztán életet adott Susannak, aki a születés pillanatában oxigénhiányos állapotban volt, és ezért könnyű agykárosodást szenvedett. Sok csúfolódást, gúnyolódást kellett elszenvednie élete során, a kislányból ennek ellenére napjaink egyik leghíresebb énekese lett, akinek nagy rajongója például Demi Moore. A Guiness rekordok könyvébe az alapján került be, hogy hihetetlen gyorsasággal tett szert hírnévre.

Susan Boyle és a pápaAz angol média által SuBo-nak nevezett énekesnő nemrég Londonban XVI. Benedek pápának énekelhetett, néhány nappal később pedig megjelent önéletrajzi kötete, The Woman I Was Born címmel. A kötetben elmondja, hogy születése pillanatában az orvosok nem a szokásos: „Gratulálunk, gyönyörű kislány!” felkiáltással fordultak anyjához, hanem azt mondták: „Hallgatnia kellett volna ránk. Most kénytelen lesz elfogadni, hogy Susanból soha semmi nem lesz”. Születése pillanatától kezdve furcsán néztek rá az emberek: „Az orvosok megvetően pillantottak rám, attól kezdve, hogy oxigénhiány miatt gyaníthatóan agykárosodást szenvedtem.” Az orvosok jóslata azonban nem volt éppen találó: Susan sztár lett, hat hét alatt kilencmillió lemezt adott el. 

Susan Boyle cd-borítóNem táplál magában haragot: „Biztos vagyok benne, hogy az orvosok a legjobb szándékkal cselekedtek, de nem kellett volna ilyeneket mondaniuk, hiszen senki nem láthatja előre a jövőt. Az orvosok nem tudták, hogy én harcos típus vagyok, és egész életemen át bizonyítani igyekszem, hogy nem volt igazuk.” Susan Boyle nyíltan beszél mély vallásosságáról is. Néhány hónappal ezelőtt így nyilatkozott a BBC-nek: „Az én történetem azt bizonyítja, hogy nem a látszatot kell nézni, hanem az egész embert, érzelmi, fizikai, szellemi, lelki teljességében. Remélem, hogy történetem elbeszélése által be tudom bizonyítani: nem lehetetlen, hogy az álmok megvalósuljanak.”

Magyar Kurír
(tzs)