Katolikus pedagógusok szakmai továbbképzése Nagyváradon

Külhoni – 2016. február 4., csütörtök | 12:41

„A nevelés az Élet szolgálata” címmel szervezett pedagógiai képzést január 29–30-án a nagyváradi Katekétikai Központ, amelynek meghívott előadója Uzsalyné Pécsi Rita pécsi neveléskutató volt.

A hitoktatóknak, egyházi iskolában tanítóknak, katolikus pedagógusoknak szervezett szakmai továbbképzés előzménye egy nagy sikerű, 2014-ben elhangzott előadás volt, melynek a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont. Már akkor megfogalmazódott az igény egy szélesebb körű, többnapos rendezvény iránt.

Hogyan tanítsunk-neveljünk úgy, hogy ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjunk át? A meghívott előadó feleségként, négy gyermeket nevelő édesanyaként, gyakorló pedagógusként és a szakterület elismert kutatójaként keresi a válaszokat erre a kérdésre.

„Akarom a jót, és teszem a rosszat – miért van ez így?” – hangzott el már a gondolatébresztő előadás kezdetén. Uzsalyné Pécsi Rita Joseph Kentenich, a Schönstatt mozgalom alapító atyja profetikus, korát megelőző nevelési irányokat mutató pedagógiai rendszerére építette előadás-sorozatát, alátámasztva a modern neveléstudomány, illetve az agykutatás mai eredményeivel. Kentenich atya, aki majd’ hat évtizedet dolgozott nevelőként, számtalan formában kutatta és összegezte, mit mond a kinyilatkoztatás, mit a tudományok, és mit vallanak a szentek arról, hogyan lehetséges valóban erős, Istennel szövetségben élő, lélekkel és jókedvűen szolgáló embert nevelni a ránk bízott gyermekekből, önmagunkból.

A továbbképzést indító szentmisét Kiss Albert, a nagyváradi egyházmegye főtanfelügyelője celebrálta. Az első nap előadásai révén a résztvevők bepillanthattak az érzelmi intelligencia területeibe és azok fejlesztési lehetőségeibe, tudatosítva a (le)építő kritika felelősségét. Sajnos a mai iskolarendszer is csak a kognitív készségek (IQ) fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, ahelyett hogy az igazán nagy jelentőséggel bíró emocionális intelligenciát (EQ) is fejlesztené. Ez pedig nem orvosolható közömbösséggel, a média által keltett negatív érzésekkel. Az előadó kiemelte a mese (akár mint felnőttműfaj), a zene és a beszélgetés fontosságát. A legnagyobb tanító, Jézus is példabeszédekkel tanított, olyan élethelyzeteket mondva hallgatóinak, amibe azok bele tudták magukat helyezni.

A továbbképzés második napja közös imával és Szabó Ervin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisának gondolataival indult, melyek a hála motívuma köré épültek. „Bízz Benne(m)! Mire képes a bizalom a nevelésben és a vezetésben? – ez volt a szombati nap fő témája. Tudatosítanunk kell, hogy mindannyian vezetők vagyunk az élet különböző területein, legyen az a család, munkahely vagy egyéb közösség – szólt a bátorító biztatás. Sőt, még vezető „padtársuk” is volt a pedagógusoknak, Böcskei László nagyváradi megyéspüspök személyében.

Az előadó, Pécsi Rita nevelési recepttel is szolgált Don Bosco pedagógiája nyomán, rámutatva, hogyan működik a bizalompedagógia a gyakorlatban. A továbbiakban szó esett a motivációról, az értékelésről, az önbizalom, önértékelés helyes kialakításának fontosságáról, hogy a pedagógusok a siker igazi kulcsát nyújthassák a rájuk bízottaknak.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria