Számítógépes költészeti tárlat nyílt Debrecenben

Kultúra – 2014. április 14., hétfő | 16:44

A költészet napján, április 11-én a debreceni Szent József Gimnáziumban „Vendégszövegek” állandó tárlata nyílt Papp Tibor, József Attila-díjas költő, író, vizuális művész műveiből. Kovács Ágnes tudósítását közöljük.

 

A tárlatot L. Simon László költő, író, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg. L. Simon beszédében hangsúlyozta, az Isten szépen lassan kiigazítja a dolgainkat, minden visszakerül a helyére – utalt ezzel a Szent József Gimnázium jogelődjeként is ismert Debreceni Piarista Gimnáziumra, amelyet 1950-ben államosítottak. Akkor az iskola tanulói más állami iskolákban folytathatták tovább tanulmányaikat, mint ahogyan az 1936-ban Tokajban született Papp Tibor is. Mára az iskolába újra visszakerült a keresztény erkölcs tanítása.

L. Simon László ezután Papp Tibor életét méltatta, akinek az életpályája rendkívül izgalmas és színes volt. Papp Tibor egyetemi tanulmányait – a kommunista diktatúra idején – csak külföldön tudta elvégezni, és mind a mai napig kétlaki életet él, egyszerre részese és megbecsült tagja a párizsi és a budapesti kulturális életnek, sokféle műfajban, sokféle területen értéket teremtve. A gimnázium egykori diákja a hagyományos értelemben vett klasszikus költészet mellett az avantgárdnak köszönhetően új műfajt hozott létre, képverseket írt, valamint olyan kísérleti műfajban próbálta ki magát, mint a számítógépes költészet. Az első számítógépes versgenerátort ő készítette el, amellyel az általa megalkotott szöveges adatbázis segítségével millió számra, folyamatosan születnek az értelmes, nyelvileg, poétikailag, irodalmilag is értékelhető disztichonok. Izgalmas kísérletként logó-mandalákat hozott létre, olyan verseket, amelyek többféle irányból más-más értelmi szövegként állnak össze.

A 78 éves költőt ezután Bódis Zoltán, az iskola igazgatója köszöntötte. Végül a tárlaton Papp Tibor elindította a számítógépes versgenerátort és a résztvevők leírhatták a „számítógép disztichonjait”, amelyeket a szerző dedikált.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria