Szent Adalbertre emlékeztek a visegrádi országok a Vatikánban

Kitekintő – 2017. április 27., csütörtök | 11:12

A visegrádi csoport országai, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vatikáni diplomáciai képviseletei a soros elnökséget adó lengyelek szervezésében emlékeztek meg április 24-én közös szentjükről, Szent Adalbert vértanúról – tájékoztat hazánk szentszéki nagykövetsége.

A szentmisét Stanisław Ryłko bíboros, a Santa Maria Maggiore-bazilika főpapja mutatta be a vatikáni Szent Péter-bazilikában, Szent II. János Pál pápa sírjánál. Magyar részről Tóth Tamás prelátus, a Pápai Magyar Intézet rektora koncelebrált. A hívek könyörgését a diplomaták olvasták fel, mindegyikük a saját anyanyelvén. Szentbeszédében Ryłko bíboros külön köszöntötte Pavel Vosalik cseh, Janusz Kotanski lengyel és Peter Sopko szlovák nagykövetet, valamint Érszegi Márk Aurél magyar ügyvivőt. Felidézte II. János Pál Szent Adalbert gnieznói sírjánál 1979-ben mondott beszédét: a lengyel pápa azt tekintette saját küldetésének, hogy általa az Egyházban tudatosuljon a közép-európai népek jelenléte és öröksége, s hogy személyében megjelenítse Európa lelki egységét.

Ryłko bíboros rámutatott: a szent pápa szavai ma is igen aktuálisak, sőt kihívást jelentenek: hiszen bár sokan sokat beszélnek Európáról, de inkább vészterhes, mintsem reményteli jövőt jósolnak neki. Pedig Európa ma is reményt meríthet keresztény gyökereiből és örökségéből. Ahogy II. János Pál 1982-ben Santiago de Compostelában figyelmeztetett: „Szeretettel kiáltok hozzád, ősi Európa – találj önmagadra, légy önmagad! Fedezd fel származásod, éleszd fel gyökereidet!”

Stanisław Ryłko bíboros szerint a közép-európai országok küldetése ma éppen abban áll: segítsenek Európának, hogy újra felfedezze ezen örökséget és szellemi-lelki erőforrást.

Forrás és fotó: Magyarország vatikáni nagykövetségének blogja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria