Szent György-nap és húsvét a szentendrei Skanzenben

Kultúra – 2014. április 19., szombat | 12:34

Szent György napjához kapcsolódva kincskeresés és szerencsevarázslás is helyet kap a húsvéti népszokások mellett a szentendrei szabadtéri múzeum hétvégi programjaiban – közölte az MTI-vel az intézmény sajtóreferense.

Kecskés Noémi a húsvétvasárnaphoz és -hétfőhöz kapcsolódó programok közül a Lajta Néptáncegyüttes közreműködésével megelevenedő népszokásokra, köztük a zöldágjárásra hívta fel a figyelmet.

A látogatók a két napon megismerkedhetnek a tojásdíszítés különböző technikáival, így a berzseléssel, a karcolással, az írókázással, de készíthetnek villőágat, kerámiabárányt, báránymotívumos bőrkarkötőt és gyapjúnyuszit is.

Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a húsvéti tojáskertbe, ahol mindenki kipróbálhatja ügyességét tojásgurításban, tojásdobálásban és tojásterelgetésben, de sok, mára feledésbe merült népi játékkal, például a pengázással, a métázással vagy a piligázással is megismerkedhetnek az érdeklődők – sorolta az intézmény munkatársa.

Húsvéthétfőn természetesen szagos vízzel, azaz kölnivel és vízzel fogadják majd a lányokat.

2014 a Bárány éve a Skanzenben - emlékeztetett a sajtóreferens, megjegyezve, hogy sokan bizonyára most találkoznak majd először Szőke Miklós Gábor fiatal szobrász alkotásával, a fából és vasból készült, négy méter magas és háromtonnás óriás rackával, amely a Skanzen főbejárata előtt fogadja a látogatókat.

Kecskés Noémi a "bárányos" rendezvények közül a birkaterelést, a pásztorkutyák különleges bemutatóját és a pásztorkellékek használatának bemutatását emelte ki. A Meseházban báránymeséket élvezhetnek a gyerekek, de bábelőadást is láthatnak az Aranyszőrű bárányról.

A gasztronómiai kínálatból Kecskés Noémi többek között a báránylevest és a sonkaétel-variációkat említette, de húsvéti kalács is sül majd, és komatálat is összeállítanak. A látogatók frissen köpült vajat kóstolhatnak és találkozhatnak az ételszentelés szokásával is – tette hozzá.

A néphagyomány április 24-től, Szent György napjától számítja a tavasz igazi kezdetét, ekkor hajtották ki az állatokat a hosszú tél után először a tavaszi legelőkre. A jeles naphoz kapcsolódva a látogatók megismerhetik Szent György és a sárkány történetét a Langaléta Garabonciások közreműködésével, a gyerekek pedig Szent György-napi kincskereséssel próbálkozhatnak - mondta a sajtóreferens.

A jósudvarban régi praktikák segítségével tudhatják meg a lányok, hogy férjhez mennek-e még ebben az évben, arra például, akinek páros számú tűzifát sikerül ölbe kapnia, rámosolyog a szerencse, és nem marad pártában.

A hétvégén a hajdúdorogi pászkasütés hagyománya is megelevenedik, a mándoki görög katolikus templom épületében pedig A pászka címmel időszaki kiállítás látható. A Skanzenben két új időszaki kiállítást is kínálnak: a Skanzen Galériában a Bárány a konyhában, a Magtárban pedig A bárányok nem hallgatnak című tárlatot.

Kecskés Noémi emlékeztetett arra, hogy a 60 hektáros szabadtéri néprajzi múzeumban 8 tájegységet lehet bebarangolni – akár biciklivel is, ami helyben is kölcsönözhető –, és sok érdekességet kínál a múzeum tanyája, ahová idén több új "lakó" is érkezett.

Magyar Kurír