Szent István király ünnepe Clevelandben

Külhoni – 2018. augusztus 22., szerda | 16:10

Az idei ünnepség egy kétnapos, nagyszabású fesztivál keretében valósult meg az Ohio állambeli nagyvárosban augusztus 18–19-én. A gasztronómiai és népi hagyományokat felelevenítő rendezvényen közel kétezren vettek részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Clevelandi Cserkész Regősök különféle tájegységek néptáncait adták elő népviseletben. Egész nap magyar népzenével szolgált a helyi Harmonia Zenekar. Este László Attila, majd az Üsztürü Zenekar adott koncertet. A program ezután szabadtéri táncházzal folytatódott. Szürkületkor a város szimbólumának számító ötvenkét emeletes Terminal Towert a magyar nemzeti színekkel vilagították meg, ezzel fejezve ki a város tiszteletét a magyar származású közösség ünnepe iránt.

Az előesti szentmise főcelebránsa a clevelandi egyházmegye vikáriusa, Daniel Schlegel volt, aki homíliájában hangsúlyozta, egy népnek olyan vezetőre van szüksége, aki nemcsak politikai értelemben sikeres, hanem akiben van alázat Isten és felebarátai iránt. A szónok örömét fejezte ki, hogy a magyarok ragaszkodnak templomukhoz, ahol anyanyelvükön imádhatják az Istent.

A Szent István király tiszteletére bemutatott ünnepi szentmisét a clevelandi egyházmegye főpásztora, Perez J. Nelson püspök celebrálta. A templom megtelt ünneplő magyarokkal. Külön öröm volt, hogy idén a Szent Erzsébet magyar templom híveivel együtt ünnepelhetett a Szent Imre-templom közössége.

Nelson püspök kiemelte Szent István példáját – méltatta mint világi vezetőt, mint egyházszervezőt és mint édesapát, aki kiváló nevelő volt, hiszen egy szentet nevelt a világegyháznak Imre herceg személyében, akinek a tiszteletére szentelt templomban most együtt ünnepelhetett a clevelandi magyar közösség.

Személyes és közvetlen hangvételű szentbeszédében a főpásztor biztatta az ünneplő magyarokat, hogy őrizzék meg hitüket. Úgy fogalmazott, kenyértörésre jövünk össze vasárnapról vasárnapra; a kenyér pedig maga Jézus Krisztus. Majd kitért arra is, hogy mennyire szép és megható hagyomány az új kenyér megáldása. E megáldást személyesen végezte a püspök, és az egyik óriási kenyeret ő maga szeletelte fel.

Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.


Szöveg és fotó: Mezei András, a clevelandi Szent Imre- és Szent Erzsébet-templomok plébánosa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria