Szent István királyra emlékeztek a nagyváradi egyházmegyében

2017. augusztus 21. hétfő 18:40

A magyarok apostoli királya, Szent István Biharon, Nagyvárad közelében alapított püspökséget 1010 táján. Ennek utóda, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, melynek területén ünnepi megemlékezéseket tartottak augusztus 19-én és 20-án.

Szent István király pártfogását kérve áldotta meg augusztus 19-én, szombaton Böcskei László megyéspüspök a szilágysomlyói római katolikus plébánia felújított közösségi házát. Az ünnepségen a főpásztor mellett beszédet mondott Kuglis Gábor plébános; Józsa Nándor, az egyháztanács elnöke; Soltész Miklós államtitkár; közreműködött Garamvölgyi Anett kobozművész, illetve a plébánia kórusa.

Augusztus 20-án, vasárnap Magyarpatakon is megmlékeztek Szent Istvánról.  A püspöki szentmise után Böcskei László részt vett a szlovák fiatalok számára szervezett fesztiválon is, buzdítva a fiatalokat, hogy ragaszkodjanak Szent István és Szent László király örökségéhez. A kizárólag szlovákok lakta településen a magyar szentek is nagy tiszteletnek örvendenek: a helyi Szent István-templomban látható Szent László- és Szent Erzsébet-ábrázolás is.

1091-ben a kunok feldúlták Bihar várát, ekkor Szent László király a püspökség székhelyét a földrajzilag alkalmasabb, védhetőbb, Körös-parti területre, a későbbi Váradra helyezte át.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök