Szent István királyra emlékeztek a nagyváradi egyházmegyében

2017. augusztus 21. hétfő 18:40

A magyarok apostoli királya, Szent István Biharon, Nagyvárad közelében alapított püspökséget 1010 táján. Ennek utóda, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, melynek területén ünnepi megemlékezéseket tartottak augusztus 19-én és 20-án.

Szent István király pártfogását kérve áldotta meg augusztus 19-én, szombaton Böcskei László megyéspüspök a szilágysomlyói római katolikus plébánia felújított közösségi házát. Az ünnepségen a főpásztor mellett beszédet mondott Kuglis Gábor plébános; Józsa Nándor, az egyháztanács elnöke; Soltész Miklós államtitkár; közreműködött Garamvölgyi Anett kobozművész, illetve a plébánia kórusa.

Augusztus 20-án, vasárnap Magyarpatakon is megmlékeztek Szent Istvánról.  A püspöki szentmise után Böcskei László részt vett a szlovák fiatalok számára szervezett fesztiválon is, buzdítva a fiatalokat, hogy ragaszkodjanak Szent István és Szent László király örökségéhez. A kizárólag szlovákok lakta településen a magyar szentek is nagy tiszteletnek örvendenek: a helyi Szent István-templomban látható Szent László- és Szent Erzsébet-ábrázolás is.

1091-ben a kunok feldúlták Bihar várát, ekkor Szent László király a püspökség székhelyét a földrajzilag alkalmasabb, védhetőbb, Körös-parti területre, a későbbi Váradra helyezte át.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-hol-nincs-elso-es-nincs-utolso-vendeg
„Hol nincs első és nincs utolsó vendég”

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 10,28–33)

16:00
segito-es-arto-felelmeinkrol-szabadegyetemi-eloadas-sapientia-foiskolan2
Segítő és ártó félelmeinkről – Szabadegyetemi előadás a Sapientia Főiskolán

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének (CSI) őszi szabadegyetemi előadását „Segítő és ártó félelmeink” címmel szeptember 21-én tartották meg az intézet vezető munkatársai: Papp Miklós, Somogyiné Petik Krisztina és Elekes Szende.

2017. szeptember 22. péntek