Szent István-ünnep Passaicban

2014. augusztus 26., kedd | 16:45

Szent Istvánra emlékeztek Passaicban, az Egyesült Államok keleti partjának egyetlen önálló magyar plébániáján augusztus 24-én – tájékoztatta szerkesztőségünket Dudás Róbert Gyula.

Az idén 110 éves plébánia és templom a folyamatos magyar papi jelenlétnek köszönhetően a magyarság életének meghatározó helyszíne.

Homíliájában Vas László plébános kiemelte: a tény, hogy Szent István halála előtt országát Szűz Máriának ajánlotta azt mutatja, hogy királyunk nem földi szövetségeseiben bízott elsősorban, hanem volt bátorsága ráhagyatkozni az isteni gondviselésre és a Szűzanya pártfogására.

A magyar származású közösség szeptember 20-án ünnepli a templom felszentelésének 110. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Arthur Joseph Serratelli, a patersoni egyházmegye püspöke mutatja be. Passaic Szent István-temploma ennek az egyházmegyének a területén található.

Passaicban (New Jersey állam) hét éve az egyházközség plébániai kormányzója Vas László nagyváradi egyházmegyés atya. A templomhoz 300 család tartozik, magyarok és amerikaiak vegyesen.

Passaic a keleti parti magyarság számára mára az utolsó bástya maradt. New Yorkban évek óta nincs magyar katolikus lelkipásztor, New Brunswickban megszűnt az önálló magyar plébánia, bár káplánként szolgál magyar pap, Washingtonban pedig csak havonta egyszer tartanak magyar nyelvű misét. Az 1960-as években több száz magyar pap működött az Egyesült Államokban, ma jó, ha egy tucat.

A 19–20. század fordulójától kezdve a nagy bevándorlások időszakában Passaic városban és környékén egyre több magyar emigráns telepedett le. Az akkoriban itt működő fejlett textilipar elsőrendű munkalehetőséget nyújtott számukra. Iskola is épült, amely azóta is – szombati tanintézményként – működik. Vasárnaponként nem ritka, hogy egyesek 2-3 órát utaznak, hogy részt vehessenek a magyar nyelvű szentmisén. Nagy események a magyar nemzeti ünnepek is.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Címkék: ünnepek
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
elo-orokseg-piarista-multidezes-budapesten
Élő örökség – Piarista múltidézés Budapesten

„A piarista múlt jelene” címmel tartottak könyvbemutatóval, könyvtár- és múzeummegáldással, valamint kiállításmegnyitóval összekötött rendezvényt a budapesti Piarista Központban április 25-én a Piarista Rend Magyar Tartományának központi gyűjteményei.

16:26
van-kozunk-hozzad-nazareti
Vecsei Miklós: Van közünk hozzád, Názáreti

„Kilenc hónappal ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pajzsára cseréltük a korábbi állami fenntartó cégtábláját az egykori gödi Topház bejáratán. A második héten szolgálatra jelentkeztem az intézménybe, tizenkét órás ügyeletet vállaltam...” Vecsei Miklós írását olvashatják az alábbiakban.

14:48
Útravaló – 2019. április 26.

Útravaló – 2019. április 26.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 26.

Mai evangélium – 2019. április 26.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 21,1–14

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle