Szent István ünnepén szentelték fel a megújuló diósgyőri vár kápolnáját - VIDEÓVAL

Hazai – 2014. augusztus 21., csütörtök | 13:23

Augusztus 20-án Palánki Ferenc püspök szentelte fel a diósgyőri várban Szent Hedvig lengyel királyné tiszteletére a XVI. századi, most felújított kápolnát, ahol augusztus 30-án már esküvőt is tartanak. Hedvig, Nagy Lajos király lánya élete során sokat tett a katolikus hit elterjedésért, elmélyítéséért – tájékoztat a Minap.hu.


Miskolc megújulása nem képzelhető el spirituális, lelki megújulás nélkül – ennek, s a reneszánszát élő lengyel–magyar barátságnak is szimbóluma az újjáépített diósgyőri várkápolna – mondta Kriza Ákos polgármester szerdán délelőtt, a Szent Hedvig-kápolna felszentelésén.

Mint ismeretes, a felújított diósgyőri vár festői romból a fénykort idéző történelmi épületté vált a nyár végére. A rekonstrukció során két emblematikus helyiség is újjáépült: Közép-Európa legnagyobb lovagterme és a várkápolna.

Kriza Ákos polgármester beszédében utalt rá, hogy a kápolnafelújítás előzetesen kimaradt a vár rekonstrukciós terveiből. Azonban úgy gondolták, egy ekkora közösségi tér nem képzelhető el lelki központ nélkül, a várkápolna felújítására is megkeresték, s megtalálták a megoldást.


Palánki Ferenc püspök a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében felszentelte a kápolnát, amely tíz nap múlva már esküvő színhelye lesz.

A püspök az ünnepi szentmisében Szent István király életéről beszélt: az államalapító király, aki felemelte népét, nagy léptékű gondoskodása mellett családszerető emberként volt ismert. Ahogy Szent István király, mi is sziklára – amely maga Krisztus – építjük életünket, családunkat, nemzetünk jövőjét. És ha a történelem vihara megtépáz bennünket, tudjunk megújulni, újjáépülni, mint ahogy ez a kápolna is, hangsúlyozta Palánki Ferenc.


Az első párt – Karajz Nikolettet és Lugosi Ottót – akik a történelmi helyszínen mondhatják ki a boldogító igent, pályázat útján választották ki.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria