Szent József napján püspöki áldásban részesültek az apák Székesfehérváron

2016. március 19. szombat 18:42

A székesfehérvári egyházmegyében a hagyomány szerint Szent József napján minden templomban megáldják az édesapákat. Spányi Antal megyéspüspök Takáts Nándor nyugalmazott püspökkel és a város papságával a székvárosban, a karmelita templomban várta a családapákat.

Az egykori papi szemináriumi templom védőszentjeként tiszteli Szent Józsefet, Szűz Mária jegyesét. Sokan érkeztek családfők a Szent József-napi püspöki misére, hogy áldást kérjenek életükre, apai-nagyapai hivatásukra.

A szentmisében a főpásztor arról beszélt, hogy a mai fiatalok elé olyan életmodellt állít a közgondolkodás, amely nem felel meg az Istentől elgondolt emberi élet céljának. Lerombolnak minden olyan eszményt, amely a jóban megtart és magasztos életfelfogásra buzdít. „A rendetlen kívánságokat megerősítik életvezetési tanácsadók, olyan celebek, akik szembe mennek azokkal az értékekkel, amely a családot megtartja. Hányan lettek már a megfékezhetetlen vágyak, szenvedélyek rabjai, és lett oda mindenük. Túl nagy az önzés világunkban, ami elválaszt az igaz értékektől. A hamisság kultuszában kevés szó esik az áldozatvállalásról, a tiszta életről, a tiszta szerelem szépségéről” – hangzott el beszédben.

Spányi Antal püspök figyelmeztetett: „Ne méricskéljünk, ne hasonlítgassunk, mennyit adtam, mennyit kaptam, mit mutat a mérleg, mert ez nem a szeretet útja! Követeléssel, elvárásokkal nem lehet boldog életet építeni a családban! Meg kell tanulni, hogy igazán az az enyém, amit odaadtam már másnak! Legyünk hűségesek, és építsünk a nehézségekben is az Isten kegyelmére, mert aki Istenben bízik, az nem csalódik. Legyen a férfi biztos pont a házastárs, a család életében, akire lehet építeni nemcsak ma, hanem mindhalálig, akire építve lehet családot alapítani, és közösen megélni a családi élet örömeit és közösen megvívni a nehézségeivel.”

A megyéspüspök végül arra szólította fel az apákat, fedezzék fel újra Szent Józsefet, mint olyan eszményképet, akiről a Szentírás azt mondja, „igaz ember volt”. Hittel élte életét, amelyben mindig az Úrra figyelt. Csak így fogadhatta el Isten tervét – családjával, Máriával és Jézussal –, amelyet emberi módon Ő sem foghatott fel. „Hittel hallgatott lelkiismerete szavára, ezért elfogadta a rábízott gyermek gondozását és lett a Szent Család védelmezője. Nem vágyott többre, csak arra, hogy Isten akarata megvalósuljon... Szent József mindenét az Úrnak adta, így nyert értelmet élete, és így lett béke benne, bármi történt körülötte. Az Ő példájára készüljünk mi is úgy a közelgő húsvétra, hogy bízzunk mindent Úrra, és tegyünk meg mindent családunk körében, Isten dicsőségére!”

A szentmise végén külön áldásban részesültek az édesapák, akikért a főpásztor Szent József közbenjárását kérte, hogy az apák, mint a család kisegyházának papjai, az Ő példája nyomán „imádságra, hitre, az istentiszteleten való részvételre, és becsületes munkára” neveljék gyermekeiket.

Forrás és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor/Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megerosodni-szolgalatra-ciganypasztoracios-konferencia-egerben
Megerősödni a szolgálatra – cigánypasztorációs konferencia Egerben

„Figyelmünk központjában a család” – 15. alkalommal rendeztek cigánypasztorációs konferenciát Egerben. December 14. és 16. között a Szent János Házban gyűltek össze a szolgálatban elkötelezett cigány és nem cigány emberek szakmai, lelki feltöltődésre.

14:01
veszprem-megye-tiszteletbeli-polgara-lett-marfi-gyula
Veszprém megye tiszteletbeli polgára lett Márfi Gyula

December 15-én a veszprémi Megyeháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott Veszprém Megye Önkormányzata megalakulásának évfordulóján. A közgyűlésen tiszteletbeli polgári címmel tüntették ki Márfi Gyula érseket.

12:02