Szent László ünnepén Győrbe látogatott a Szent Jobb

2012. június 29. péntek 10:44

Az utóbbi évtizedek talán legkiemelkedőbb eseményére került sor a Győri Egyházmegye életében június 27-én, amikor az immár hagyományosnak tekinthető Szent László-ünnep alkalmából idén a Szent Jobb is Győrbe látogatott. Az eseményről Paksa Balázs, az egyházmegye sajtóreferense írt beszámolót.

A rangos ünnepségsorozat délelőtt kilenc órakor vette kezdetét, amikor a Szent Jobb rendőri felvezetéssel megérkezett Győrbe, a Káptalandombra. Pápai Lajos megyéspüspök, a papság és az egybegyűltek megilletődött csendben, mély tiszteletettel fogadták nemzeti ereklyénket. A Szent Jobbot az ünnepélyes fogadás után a szentély előterében helyezték el, a Szent László-herma közelében. Ezt követően ünnepi zsolozsmát imádkoztak.

Tíz órától, az egyházmegye kispapjainak imaórája keretében Szent István és Szent László életéből, tetteiből és írásaiból hangzottak el részletek. Tizenegy órától a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népdalénekes- és egyházzenész-növendékeinek előadásában énekelt históriák hangzottak el, Szent István és Szent László király tiszteletére. A Medgyesy S. Norbert szervezésében megvalósuló, közös énekléssel egybekötött áhítaton közreműködött Budai Ilona és Maczkó Mária népdalénekes, Németh András, Németh Pál, Szlama László, valamint Zsikó Zoltán.

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház megtelt hívekkel, akik lerótták tiszteletüket két nemzeti ereklyénk előtt, és bekapcsolódhattak az ünnepi eseményekbe: délben napközi imaórát énekeltek a papság vezetésével, majd rózsafüzér imádsággal köszöntötték a Szűzanyát.

Délután két órától az egyházmegye egyetemi lelkészségének, valamint katolikus szakkollégiumainak imaóráján is felidézték szent királyaink alakját, példájukat egyúttal a mai fiatalság számára is felmutatva. Ezt követően vesperást, esti dicséretet énekelt a bazilika hívőserege.

A négy órakor kezdődő egyházzenei áhítatot a Nagyboldogasszony-székesegyház Palestrina kórusa tartotta, Katona Tibor kántor-karnagy vezetésével. Az együttes repertoárjából a jeles ünnepen többek között Palestrina, Victoria, Liszt Ferenc, Halmos László művei szólaltak meg. Ősbemutatóként egy fiatal zeneszerző, Bencsik Marcell Miatyánk című műve hangzott el, melyet a szerző a Palestrina kórusnak írt és ajánlott.

Délután öt órakor, a Káptalandombon folytatódott az eseménysor: a püspökség épületének falán található Szent László-domborműnél egyházi és városi méltóságok helyezték el koszorúikat.

Ezt követően a bazilika szentélyének közelében leleplezték Szent László a közelmúltban elkészült szobrát, Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotását. Elsőként Gasztonyi László, a szobor állításának ötletadója és mecénása mondott beszédet; majd a győri polgárok nevében Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere köszönte meg a Gasztonyi család felajánlását. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rövid beszédében Szent László ország- és hitépítő munkáját hangsúlyozva, kiemelte: mi, magyarok nem állnánk itt Szent László élete és műve nélkül. Surján László Európa-parlamenti alelnök Szent László két legendáját felidézve, párhuzamot vont a nemzet akkori és jelenlegi helyzete között. Kiemelte: Szent László példája a jelenlegi nehéz helyzetben is utat mutathat országunk lelki felemelkedéshez, anyagi gyarapodásához.

A köszöntő beszédek után Pápai Lajos megyéspüspök megáldotta a leleplezett szobrot, majd a májusban megnyílt Zichy Ferenc Látogatóközpontot, mely összesen hat helyszínen kínálja látogatóinak a Győri Egyházmegye lelki és kulturális kincseit.

A bazilikában, valamint a templom melletti téren felállított kivetítő előtti padokon ekkor már közel háromezer zarándok várta, hogy részt vegyen a hat órakor kezdődő ünnep szentmisén. A liturgia főcelebránsa Ägidius Zsifkovics eisenstadti püspök volt; az egyházmegye papsága mellett Veres András szombathelyi, valamint Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök koncelebrált.

Zsifkovics püspök homiliáját a ’tartás’, a ’példa’ és a ’nyomot hagyni’ kulcsszavak köré építette. Szent László életpéldája nyomán kiemelte: csak akkor válhatunk példaképpé az utókor számára, ha pillanatnyi érdekeinken túllépve megőrizzük jellembeli tartásunkat – csak így hagyhatunk nyomot a világban. Az ünnepi szentmisén, az áldozás után körmenet indult a két nemzeti ereklyénkkel: a csaknem egy órán át méltóságteljesen vonuló körmenet felemelő élményt nyújtott a résztvevőknek és szemlélőknek. A szertartás végeztével tapssal búcsúztak a Szent Jobbtól és annak őrétől, Snell György atyától.

Az ünnepségsorozat lezárásaként a Győri Filharmonikus Zenekar adott koncertet; műsoruk a Nagyboldogaszony-bazilikához köthető művekből állt.

„Egyházmegyénk hívei, a győri polgárok, valamint a világ minden tájáról érkező vendégek egy szívvel-lélekkel vettek részt az eseményen, bizonyítva két szent királyunk példamutatásának máig tartó kisugárzását” – fogalmazott beszámolójában Paksa Balázs, az egyházmegye sajtóreferense.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír

Képek: Ács Tamás

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
sotetseg-szentje-interju-terez-anya-szentteavatasi-ugyenek-posztulatoraval
A sötétség szentje – interjú Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával

Az America című jezsuita hetilap legfrissebb számában interjú jelent meg Brian Kolodiejchukkal, Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával, melynek magyar nyelvű fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2016. augusztus 30. kedd
mariapocson-talalkoztak-cursillo-mozgalom-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyei-tagjai
Máriapócson találkoztak a Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai

A Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai „ultreyán” vettek részt augusztus 28-án, vasárnap a máriapócsi kegytemplomban. Linzenbold József kisvárdai plébános, a mozgalom egyházmegyei lelkivezetője évente megrendezi a találkozót, amelyen idén több mint háromszáz fő vett részt.

2016. augusztus 29. hétfő