A szentkúti beruházás a nemzeti közösséget is erősíti

Megszentelt élet – 2013. október 4., péntek | 10:26

Mátraverebély-Szentkúton „olyan építkezés kezdődik, amely megújítja az épületegyüttest, miközben a nemzeti és a spirituális közösséget is erősíti” – mondta Áder János a Nemzeti Kegyhelyen, ahol 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét helyezték el csütörtökön. A fejlesztés ezzel olyan értéket szolgál, amelyre manapság mindenkinek nagy szüksége van – fogalmazott a köztársasági elnök.

Assisi Szent Ferenc 1226. október 3-án hunyt el Assisiben. Azóta a ferencesek a világ minden részén ezekben a napokban emlékeznek meg tranzitusáról, boldog haláláról és mennyei hazába költözéséről.

A Mátraverebély-Szentkúton tartott idei megemlékezésen – Erdő Péter bíboros képviseletében – Székely János esztergom–budapesti segédpüspök beszédében megfogalmazta: a gonosznak öt halálos ellensége van: Isten és a vallás, a család, a nemzet, a fizikai föld és a közösségek. Egy szent helynek legfőbb küldetése ezeket a szálakat erősíteni – hangsúlyozta a főpásztor.

A Nógrád megyei településen található kegyhelyet 2014 novemberére újítják fel. A 2 milliárd 470 millió forintos beruházást 99 százalékban támogatja az Észak-magyarországi Operatív Program, hogy a XXI. század követelményeinek megfelelő körülmények fogadhassák a leglátogatottabb római katolikus búcsújáróhelyre érkezőket.

Megszépítik a szabadtéri misézőhelyet, megközelíthetőbbé teszik a Mária-szobrot, felújítják a rendházat, komfortosabbá teszik a zarándokházat, újabb zarándokszállásokat is építenek. Mindezek mellett rendezvényterem, szabadtéri színpad és fogadóépület is épül Szentkúton.

Áder János köztársasági elnök, Székely János püspök, valamint Magyar Gergely tartományfőnök és Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke írta alá az alapkőben elhelyezett dokumentumot.

Az alapkövet Varga Lajos püspök áldotta meg – a következő felirattal: A menny kapuja, a hit kapuja.

Beszédében a köztársasági elnök kiemelte: két héttel ezelőtt Rómában magyarországi látogatásra hívta meg Ferenc pápát, és megvan a remény arra, hogy az egyházfő Mátraverebély-Szentkútra is ellátogat. Ha így lesz, akkor nemzeti kegyhelyünk még ismertebbé válik az egész világ számára – mondta a köztársasági elnök.

Arról is beszélt, hogy az idelátogató zarándokok az összetartozást és hitük megerősödését is megélik. Ez a hit volt az, amiért a kommunista hatalom a kegyhelyet gondozó ferences szerzeteseket elüldözte, kolostorukat elvette. A ferences testvérek négy évtized elteltével térhettek vissza, és áldozatos munkájuknak is köszönhető, hogy ma már ismét hívők százezrei keresik fel Mária forrását Szentkúton.

MTI/Magyar Kurír