Szentmisével emlékeztek Boldog Apor Vilmosra a győri székesegyházban

2018. november 9., péntek | 13:09

Kálmán Imre, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban november 5-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szerető Isten különösen közel jön hozzánk a szentek személyében – mondta szentbeszédében Kálmán Imre. – Boldog Apor Vilmos püspök emléke is velünk él, hisz műveiben, tetteiben mint Krisztust kereső meg tudta valósítani azt az állandóságot, amelyet nem koptat el sem az idő, sem a felejtés. Küldetésének tekintette az elesettek megsegítését, ezért személye, példája olyan útmutatás, ami a lelkipásztori életben, szociális gondoskodásban az Egyház kötelességeit villantja fel.

Vajon honnan merített erőt ahhoz, hogy a világháború idején azt hirdesse, van remény, s van értelme prédikálni, keresztelni, bérmálni, templomokat felszentelni? Boldog Apor Vilmos püspök egészen közel került Krisztushoz, aki kézbe vette és irányította életét.


Figyelnünk kell azokra az emberekre – hangsúlyozta a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa –, akik hiányt szenvednek testileg, lelkileg, anyagilag, és akik az Egyházra mint útmutatóra, segítőre tekintenek. Ne meneküljünk azok elől, akik gondokkal, lelki problémákkal küszködnek, csak mert nem örömteli kisugárzást nyújtanak számunkra. Tudjunk szembefordulni azzal a kísértéssel, hogy csak azzal társalogjunk, aki pozitív vonzerővel bír, akinek csak örömei és élményei vannak. Apor Vilmos püspök erre figyelmeztet egész életével – számára a másik ember mindig „a lehetőség” volt, hogy Krisztust szolgálja. Nem foglalkozott a segítségre szoruló ember társadalmi rangjával, származásával, az emberi méltóságot tekintette mindenkiben. Tudta, hogy minden emberen keresztül Krisztus egészen közel jön hozzá.

„A kereszt erősíti a gyengét, és szelídíti az erőset” – Boldog Apor püspök híres jelmondatára utalva a szónok kifejtette: az embert a kereszt terhével meg tudja törni, de Istenhez is tudja vezetni. Ilyen gondolat csak annak az embernek juthat eszébe, aki ezt a fájdalmat, de örömöt is egyben megtapasztalta már. Nem kell aggódnunk, mert Isten számunkra a minden, és itt van köztünk, itt van a szívünkben – fogalmazott Kálmán Imre.

Szent Imréről szólva a prefektus kiemelte: Imre herceg nem tudott kibontakozni rövid élete miatt; nagysága elsősorban a rendíthetetlen hit erejében rejlik. Képes volt minden helyzetben hinni. „Tudnak a rokon lelkek holtukban is irányítani bennünket, és vezetni... Ezzel a hittel forduljunk Boldog Apor Vilmos püspökhöz mint a hivatások segítőjéhez. Hiszem, hogy nemcsak elég kispapunk és papunk lesz, hanem méltó kispapjaink és papjaink lesznek” – zárta elmélkedését Kálmán Imre.

***

A szentmisét megelőzően a győri szeminárium elöljárói és papnövendékei idén is megemlékeztek az ifjúság védőszentjéről, Szent Imre hercegről. November 5-én délután közös ünneplés keretében koszorút helyeztek el Szent Imre szobránál a püspökség udvarán, Veres András győri megyéspüspök és Németh László püspöki helynök részvételével. Az eseményen a részt vevők égő mécsessel a kezükben kérték az Árpád-házi szent közbenjárását az egyházmegyéért, a papokért, a fiatalokért és önmagukért.

Forrás: Győri Egyházmegye/Bátayné Somogyvári Zita

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle