Szentszéki sajtóközlemény Zanchetta argentin püspök lemondásáról

2019. január 7. hétfő, 15:56

Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője január 4-én újságírók kérdésére válaszolva nyilatkozott Gustavo Óscar Zanchetta nyugalmazott oráni püspök lemondásának hátteréről.

Zanchetta püspököt nem távolították el az oráni egyházmegye éléről, ő maga mondott le az egyházmegye papjaival való nehéz, feszült kapcsolata miatt – tájékoztatta a sajtó munkatársait Alessandro Gisotti. A Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője elmondta: lemondása idején az önkényes magatartás vádja merült fel Gustavo Óscar Zanchetta püspök ellen, de az okok között nem szerepelt a szexuális visszaélések vádja. A fölmerült probléma ahhoz kapcsolódott, hogy képtelen volt vezetni az egyházmegye papságát. Lemondása után egy ideig Spanyolországban tartózkodott. Ezután – figyelembe véve képességeit az adminisztratív irányítás terén – kinevezték az APSA, a Szentszék vagyonkezelőségének tanácsosává.

Tanácsossá való kinevezése idején a szexuális visszaélések semmilyen vádja nem merült fel ellene. Ezek a vádak 2018 őszén hangzottak el. A vádak és a médiában megjelent hírek alapján Orán püspöke már összegyűjtött néhány tanúvallomást, melyeknek még meg kell érkezniük a Püspöki Kongregációhoz. Ha e mozzanatok megerősítést nyernek, az ügyet a püspökök ügyében illetékes különleges bizottság elé bocsátják. Az előzetes vizsgálat során Zanchetta püspök tartózkodik a munkától – ismertette a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője.

* * *

Gustavo Óscar Zanchetta 1964. február 28-án született Argentína Rosario nevű településén. 1985-ben belépett a Regina Apostolorum szemináriumába, Quilmesben. 1991-ben szentelték pappá. Szolgálati éveinek elején mint káplán, plébános, püspöki titkár és teológiai tanár tevékenykedett.

2013. július 23-án Ferenc pápa kinevezte az észak-argentínai oráni egyházmegye püspökévé. Három évvel később, 2016. július 29-én lemondott püspöki szolgálatáról, egészségügyi okokra hivatkozva. 2017. december 19-én a Szentatya az APSA, a szentszéki vagyonkezelőség tanácsosává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle