Színes kavalkád imádkozott Ferenc pápával vízkereszt ünnepén

Ferenc pápa – 2015. január 6., kedd | 17:40

Zsúfolásig megtelt a Szent Péter tér a január 6-i Úrangyala imádságra. Ferenc pápa együtt imádkozott az ötvenezer zarándokkal. Jelmezbe öltözött gyerekek színes kavalkádja élénkítette epifánia ünnepén a hagyományos felvonulást.

Ferenc pápát zsúfolásig megtelt tér, színes kavalkád várta az Úrangyala elimádkozásakor. Több mint ötvenezer zarándok imádkozott vízkereszt ünnepén a Szentatyával. Az ünnepen részt vett a hagyományosan fehér lovakon felvonuló „bersaglieri”, az olasz hadsereg fúvószenekara.

Olaszországban vízkeresztkor „Befanát” (a görög epifánia kifejezés népetimológiás formája), a jóságos boszorkányt ünneplik, aki a kéményen át ajándékot hoz a gyerekeknek január ötödikéről hatodikára virradó éjszaka.

Idén harmincadik alkalommal tartották meg a Szent Péter tér felé vezető úton a hagyományos kosztümös felvonulást, melynek célja az epifánia értékeinek megerősítése és továbbadása. A kezdeményezés elnevezése: „Viva la Befana”, vagyis „Éljen Befana, a jóságos boszorkány”.

A felvonulást első ízben 1985-ben szervezte meg a Szabad Családok Európai Egyesülete azzal a szándékkal, hogy újra hangsúlyt adjanak az epifánia ünnepének. A rendezvény segítségével felhívják a családok és az új nemzedékek figyelmét vízkereszt ünnepének vallási és hagyományos értékeire.

Ferenc pápa az Angelus elimádkozását követően dolgozószobája ablakából üdvözölte a Szent Péter téren a „Viva la Befana”-felvonulás résztvevőit is.

Idén Róma közeléből érkeztek a háromkirályok

A háromkirályok a Róma közeli Segni, Artena, Carpineto Romano, Gorga és Montelanico településekről érkeztek a felvonulás főszereplőiként. A települések közösségei – a világ családjait képviselve – bemutatták területük történelmét, hagyományait, tipikus termékeit.

A testvériség, a béke és a népek közötti szolidaritás vízkereszt legszebb ajándékai

A felvonulókat elkísérte az öt település polgármestere és önkormányzati képviselői, akiket a római főpolgármester fogadott a Vatikánba vezető úton a különböző városokból érkező családokkal. Jelképes ajándékcserével is megerősítették, hogy a testvériség, a béke és a népek közötti szolidaritás vízkereszt legszebb ajándékai.

Kosztümös történelmi alakok, zászlópergetők, zenészek

1500 történelmi öltözetet viselő személy, közöttük folklór-, iskolai csoportok és sportegyesületek képviselői vonultak végig a Via della Conciliazione úton a Szent Péter tér felé harminc lovas, valamint zászlópergetők és zenészek kíséretében, különböző jeleneteket bemutatva. A felvonulók között voltak kerékpározó családok, akik egy környezettudatos kezdeményezés résztvevőiként jelentek meg az ünneplő tömegben. Az öt város védőszentjeinek zászlóit is körbehordozták a településeken jelen levő vallási konfraternitások képviselői.

A háromkirályok átadták ajándékaikat a pápának

A Szentatya vasárnapi Úrangyala imádságát követően a háromkirályokat megjelenítő résztvevők a Pápai Házban átadták Ferenc pápának hagyományos ajándékaikat.

Fotó: Radio Vatikan

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria