Felavatták a névadó szobrát a budapesti Ward Mária-iskolában

2016. január 31. vasárnap 18:10

Szobrot kapott a Congregatio Jesu rend alapítója a róla elnevezett, a rend fenntartásában működő budapesti Ward Mária-iskolában január 29-én. Az ünnepségen Knáb Judit tartományfőnöknő mondott beszédet. A szobrot Marton Zsolt, a Központi Szeminárium rektora áldotta meg – tájékoztatott Harmat Attila.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Világszerte Ward Mária alapítónő halálára emlékeznek a Congregatio Jesu szerzetesrend tagjai, az iskolák diákjai és Ward Mária tisztelői január 30-án. Az idei emléknap egyben lezárása is volt az Igaz Lélek látomás 400 éves jubileumi eseménysorozatának.

A magyar tartomány régi álma vált valóra január 29-én, mikor felavatták Ward Mária szobrát. Tóth Sándor keramikusművész, a szobor alkotója minden magyarul fellelhető forrást átolvasva, számos előzetes modell, vázlatrajz és a nővérekkel átbeszélgetett órák tapasztalatát égette bele az elkészült műalkotásba, mely az iskola felújított főbejáratánál kapott helyet. Az alkotást Marton Zsolt, a Központi Szeminárium rektora áldotta meg.

Knáb Judit tartományfőnőknő arra hívta az intézmény diákjait az ünnepségen, hogy jártukban-keltükben álljanak meg az iskola kapujában, és miközben nézik a szobrot, emlékezzenek arra, amire Jézus mindnyájunkat hív és amelyre a Ward Mária alapító az egész éltét áldozta: „Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet!”

Knáb Judit hangsúlyozta, a szoboravatást több mint kétéves alkotó folyamat előzte meg, hiszen az alkotásnak egy lendületes és magával ragadó asszony életét kell egyetlen képben megmutatnia. Egy olyan ember életét, aki gyermekkorától folyamatosan úton volt. Változtak éltének helyszínei, az őt körül vevő emberek, alakult küldetése. Mindig ott szolgált, ahol a nagyobb szükséget látta. Betegeket ápolt, szegényeket gondozott, volt vándorapostol és tanító, de ha kellett, akkor a legelőkelőbb angol nemesek körében volt hittérítő.

Személyiségének ezt a dinamizmusát ragadja meg a róla készült szobor – emelte ki a tartományfőnöknő –, Ward Mária büszke tartással, bátran lép előre, a mögötte lévő háttér pedig mutatja azt a hatalmas utat, melyet életében bejárt. A mellette álló két gyermek alakja a tanítás mellett az emberekkel való kapcsolattartás, törődés fontosságát szimbolizálja. Azt, hogy az oktatás mellett a lelki találkozásnak, a szeretetnek is fontos helye van. A balján álló fiú szívéhez szorított könyve a tudás és a lélek egységét fejezi ki. A jobbján lévő lány kinyújtott keze bátorítóan hív mindenkit, aki ehhez a csoporthoz szeretne csatlakozni.

Knáb Judit felidézte, az alkotás legnehezebb lépése az volt, mikor Ward Mária arcát akarták életre kelteni – egy olyan nő arcát, akiről nem készültek fotók, csak néhány többé-kevésbé hiteles festmény, idealizált vázlat. Ezek alapján hihetetlenül nehéz és hosszú folyamat volt egy felismerhető térbeli alakot létrehozni.

Tudjuk, hogy Ward Mária arcán nemcsak szilárd jelleme, de a kihívások és a sokszor lehetetlennek tűnő vállalkozások is tükröződtek. A szüntelen keresés, Isten ügyének megvalósítása, küldetésének bonyolultsága mély ráncokat és széles karikákat rajzolt szeme és szája köré. Angol nemesi arcának finomságát, visszafogott, kedves mosolyát szintén szerettük volna megjeleníteni. Aki jól megfigyeli a szobrot, láthatja, hogy itt inkább egy szelíd, szeretettől átitatott, jóságos, irgalmas asszony tekint ránk. Lépése, amely túlnyúlik a kereten, nagyon határozott és erőteljes, de a jelenléte nyugodt, higgadt és meleget sugároz. Mi, nővérek, ilyennek ismerjük alapítónőnket – mondta a Congregatio Jesu (régebbi néven: angolkisasszonyok) rend magyarországi tartományfőnöknője.

A szobor alkotója, Tóth Sándor Szécsényben él. 1981-ben végzett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kerámia szakon, ahol Lőrincz Győző és Tóth Béla szobrászművész voltak rá nagy hatással. A Romhányi Építési Kerámiagyárban töltött év és a katonaság után a Magyar Iparművészeti Főiskolára nyert felvételt, ahol 1989-ben kerámia és porcelán szakon diplomázott. Olyan művészektől tanulhatott, mint Csekovszky Árpád és Pázmándy Antal. Tanulmányai után a Hollóházi Porcelángyár tervezőjeként dolgozott 2004-ig. Művei a jánoshalmi Szent Anna-templomban, az általa készített betlehem pedig a budapesti Egyetemi templomban látható.

* * *

A szobor az őt megillető helyre került az iskola régi-új főbejáratánál, ahol mind a diákok, mind a szülők naponta láthatják. Ward Mária határozott, jövőbe tekintő alakja szimbóluma a megújult iskolának.

Az előző tanévben új szaktantermek létesültek az épületben. Új kémia-, fizika-, informatika-, biológia- és földrajzelőadót alakítottak ki. Több nyelvi termet is létrehoztak. Kialakították a Tolnay Kláriról elnevezett audiovizuális termet is, melynek a színjátszás, a tánc, a zeneművészeti és a nyelvi oktatásban van kiemelt szerepe. Mindemellett a teljes alsó tagozat felújított termekbe költözhetett, renoválták az iskola folyosóit is, valamint megújult az épület villamos- és informatikai hálózata és a régi csengők helyére iskolarádió került.

A külső megújulás mellett az iskola képzési programja is bővült. Az idei tanévben új zeneművészeti szakok indultak, melyek a minőségi közismereti oktatás mellett párhuzamos, valamint érettségi után OKJ-s képzés formájában működnek.

A jövőben nagy közösségi teret, aulát szeretnének építeni, valamint az elkövetkező évek feladata lesz a Nyáry Pál utca sarkán álló tornaterem helyett egy új, korszerű tornaterem megépítése.

Fotó: Congregatio Jesu szerzetesrend

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
-afrikaban-van-ido-istenre-charles-palmer-buckle-accrai-ersek-latogatasa-egerben
„Afrikában van idő Istenre” – Charles Palmer-Buckle accrai érsek látogatása Egerben

Charles Palmer-Buckle, a ghánai Accra érseke Erdő Péter bíboros meghívására érkezett Magyarországra. Az afrikai főpásztort április 19-én Ternyák Csaba érsek látta vendégül Egerben, akivel együtt szentelte püspökké Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt.

10:20
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök