Szocska Ábel püspökkel zárták az engesztelő évet Nyíregyházán

Hazai – 2018. október 23., kedd | 16:30

Október 13-án befejeződött az engesztelő szentmisék május óta tartó sorozata a nyíregyházi Fatimai Szűz Mária-templomban. A záró imaalkalmon Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök buzdította a híveket.

A szentmise előtt Pankotai József püspöki tanácsos, plébános köszöntötte a helyi, valamint a távoli egyházközségekből érkezett — borbányai, nyírszőlősi, orosi, demecseri — híveket. Az engesztelő alkalmon jelen voltak a nyíregyháza-kertvárosi görögkatolikus parókia hívei is Obbágy László parókus vezetésével. A szentségimádás és az imaóra után következő szentmisét Dobai Barna Ottó rakamazi káplán mutatta be, a homíliát pedig Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök tartotta.

Május óta az engesztelő szentmisék állandó résztvevője volt Keresztes László címzetes apát, nyugalmazott kótaji plébános, aki ezen az estén az evangéliumot olvasta fel. Az októberi engesztelésen részt vett Varga János nyugalmazott plébános és Bákonyi János püspöki tanácsos, a nyíregyházi Szent Imre-iskola lelkivezetője, a templom korábbi plébánosa.

A szentmise homíliájának kezdetén saját, a Mária-jelenések 100. évfordulóján Fatimában tett zarándoklatának élményéti dézte fel Szocska Ábel. Elmondta, akár kora reggel, akár késő este ment a bazilika felé vezető úton, mindig talált térden állva haladó engesztelőt. Arra buzdította a híveket, hogy mi se lankadjunk engesztelni, kérni, illetve hálát adni Szűz Máriának, égi Édesanyánknak.

A főpásztor beszélt a kánai menyegzőről, ahol a Boldogságos Szűz Mária kérte Fiát a segítségre szoruló vendéglátók érdekében. Miután a csoda megtörtént, Mária háttérbe húzódott. Nem neki — aki kiesdekelte a segítséget — köszönte meg a násznagy a közbenjárást, hanem a csodát létrehozó Istenfiúnak. Nekünk is meg kell tanulnunk ezt a „tudományt”, a háttérbe húzódó segítőkészséget.

A szentmise végén Pankotai József megköszönte a szkólában éneklők és vezetőjük, Soltész Béla karnagy és Dvorszki Tamás énekvezető szolgálatát, a templom díszítőinek figyelmes munkáját, a ministránsok, akolitusok hűséges jelenlétét.

A szentmisét a templom körüli utcákban végighaladó hagyományos gyertyás szentségi körmenet zárta.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria