Tanú, mester és nevelő – átadták a Kunszt József-díjakat Kalocsán

2012. május 16. szerda, 09:42

A nevelésben a legfontosabb a pedagógus személye, szakmai tudása, felkészültsége, embersége és a szolgálata; ezt ünnepeljük most – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök a Kunszt József-díjak átadásakor Kalocsán.

A díjat Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek alapította 2001-ben a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt.

A kitüntetést minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én vagy e dátumhoz közeli napon három pedagógus kaphatja meg: egy fő a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézményekből, egy fő a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból, egy fő a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott iskolákból. Az ajánlott személyt a tantestületek jelölése alapján a fenntartók felügyeleti bizottsága nevezi meg.

A díj odaítélésének feltételei a tanításban eltöltött legkevesebb tíz esztendő, kiváló szakmai felkészültség, hivatástudat, gyermekszeretet, eredményes tanítás és nevelés, kollegiális kapcsolat a pedagógustársakkal, egyházi és szerzetesi iskolákban a tanító részéről elkötelezett keresztény élet, önkormányzati iskolában példás magánélet.

A díjazott a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet kap, intézménye fenntartója részéről pedig egy havi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesül.

A május 15-én délután tartott ünnepség Bábel Balázs érsek köszöntésével kezdődött. Ezután Udvardy György püspök mondott beszédet, amelyben a pedagógiai munkát „az emberi lét teljességére irányuló, szentségi pedagógiának” nevezte. Minden pedagógus szembesül azzal munkája során, hogy nem elegendő pusztán az értelem fejlesztése, az ismeretek átadása: az emberi lélek mélyén lévő rosszat is gyomlálnia kell – mondta. E munkában nagyon fontos, hogy milyen értékek mentén nevelünk de még fontosabb a pedagógus személyisége, megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása és emberi hozzáállása. A püspök megköszönte a pedagógusok áldozatokat és fáradtságot kívánó munkáját.

Ezután adták át a 2012. évi díjakat. Kalocsa város részéről Szabadiné Huszka Éva, a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola tanárnője vehette át a kitüntetést; munkáját Simon Zoltán alpolgármester méltatta. A szerzetesi fenntartású intézmények részéről (fenntartó: kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon) Weninger Endréné, a   kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tanárnője részesült az elismerésben; munkáját P. Nagy Attila SchP igazgató méltatta. A főegyházmegye fenntartásában működő intézmények részéről Váradiné Grósz Éva, a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola tanárnője vehette át a djat, akinek munkáját Tóth Tibor Győző igazgató méltatta.

A díjátadás után a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola növendékei rövid műsorral köszöntötték a díjazottakat.

Magyar Kurír

(nk)

Kép: Fehér János

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57
erdo-peter-nagyszeru-lenne-ha-az-eucharisztikus-kongresszust-boldogga-avatas-is-kiserhetne
Erdő Péter: Nagyszerű lenne, ha az Eucharisztikus Kongresszust boldoggá avatás is kísérhetné

Bizakodni lehet, hogy Mindszenty József bíboros boldoggáavatási eljárása újabb lépést tesz a 2020-as magyarországi Eucharisztikus Kongresszusig Erdő Péter bíboros, prímás szerint, aki vatikáni tanácskozásai végén Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is nyilatkozott február 15-én MTI-nek.

2019. február 15. péntek