Tanú, mester és nevelő – átadták a Kunszt József-díjakat Kalocsán

2012. május 16., szerda | 9:42

A nevelésben a legfontosabb a pedagógus személye, szakmai tudása, felkészültsége, embersége és a szolgálata; ezt ünnepeljük most – mondta Udvardy György pécsi megyéspüspök a Kunszt József-díjak átadásakor Kalocsán.

A díjat Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek alapította 2001-ben a Kalocsai Érsekség 1000 éves fennállása alkalmából Kunszt József (1790-1866) egykori kalocsai érsek emlékére, aki az oktatás és a tudomány bőkezű mecénása volt.

A kitüntetést minden évben Kunszt József kinevezésének évfordulóján, május 15-én vagy e dátumhoz közeli napon három pedagógus kaphatja meg: egy fő a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában lévő oktatási és nevelési intézményekből, egy fő a főegyházmegye területén működő szerzetesi fenntartású iskolákból, egy fő a Kalocsa Város Önkormányzata által fenntartott iskolákból. Az ajánlott személyt a tantestületek jelölése alapján a fenntartók felügyeleti bizottsága nevezi meg.

A díj odaítélésének feltételei a tanításban eltöltött legkevesebb tíz esztendő, kiváló szakmai felkészültség, hivatástudat, gyermekszeretet, eredményes tanítás és nevelés, kollegiális kapcsolat a pedagógustársakkal, egyházi és szerzetesi iskolákban a tanító részéről elkötelezett keresztény élet, önkormányzati iskolában példás magánélet.

A díjazott a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye részéről egy bronz emlékplakettet kap, intézménye fenntartója részéről pedig egy havi bérnek megfelelő pénzjutalomban részesül.

A május 15-én délután tartott ünnepség Bábel Balázs érsek köszöntésével kezdődött. Ezután Udvardy György püspök mondott beszédet, amelyben a pedagógiai munkát „az emberi lét teljességére irányuló, szentségi pedagógiának” nevezte. Minden pedagógus szembesül azzal munkája során, hogy nem elegendő pusztán az értelem fejlesztése, az ismeretek átadása: az emberi lélek mélyén lévő rosszat is gyomlálnia kell – mondta. E munkában nagyon fontos, hogy milyen értékek mentén nevelünk de még fontosabb a pedagógus személyisége, megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása és emberi hozzáállása. A püspök megköszönte a pedagógusok áldozatokat és fáradtságot kívánó munkáját.

Ezután adták át a 2012. évi díjakat. Kalocsa város részéről Szabadiné Huszka Éva, a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola tanárnője vehette át a kitüntetést; munkáját Simon Zoltán alpolgármester méltatta. A szerzetesi fenntartású intézmények részéről (fenntartó: kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon) Weninger Endréné, a   kecskeméti Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon tanárnője részesült az elismerésben; munkáját P. Nagy Attila SchP igazgató méltatta. A főegyházmegye fenntartásában működő intézmények részéről Váradiné Grósz Éva, a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola tanárnője vehette át a djat, akinek munkáját Tóth Tibor Győző igazgató méltatta.

A díjátadás után a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola növendékei rövid műsorral köszöntötték a díjazottakat.

Magyar Kurír

(nk)

Kép: Fehér János

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle