Templombúcsút tartottak Detroitban

2013. szeptember 19. csütörtök 12:03

Szeptember 15-én hálaadó szentmise keretében emlékeztek a detroiti magyar Szent Kereszt-plébániatemplom felszentelésének évfordulójára.

A templomot 1925. szeptember 20-án Michael Gallagher detroiti püspök szentelte fel. Erről az eseményről is megemlékezett Kiss G. Barnabás ferences plébános, aki szentbeszédében, a Szent Kereszt megtalálásának történetét felidézve, arra bíztatta híveit, hogy emeljék magasba a keresztet, vállalva a napi kereszthordozást.

A templombúcsú újabb alkalmat adott a jelenlevőknek, hogy emlékezzenek a múltra, ünnepeljék a jelent, és bizalommal tekintsenek a jövőbe. A szülőhazától távol, a hit évében a szentmise ünneplése újabb megtartó és összetartó erőt jelentett a közösségnek.

A szentmisében ősi magyar énekek hangzottak fel. A liturgia végén gyermekek, fiatalok és felnőttek meghatódva fejezték ki tiszteletüket Jézus keresztjének ereklyéje előtt – írta tudósításában Kiss G. Barnabás OFM, a Külföldi Katolikus Magyar Lelkipásztori Szolgálat észak-amerikai delegátusa.

A szentmise után a Márton Áron nagyteremben több száz hívő folytatta a búcsúi ünneplést. Az ünneplés során került sor Ligeti Angelus ferences kitüntetésére.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
krisztushoz-ragaszkodo-elet-halaadas-seregely-istvan-nyugalmazott-egri-ersek-30-puspok
Krisztushoz ragaszkodó élet – Hálaadás Seregély István nyugalmazott egri érsek püspöki jubileumán

Seregély István nyugalmazott egri érsek püspökké szentelésének harmincadik évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be július 25-én az egri bazilikában Ternyák Csaba egri érsek, Katona István nyugalmazott egri segédpüspök és számos paptestvér koncelebrálásával.

15:10
erdelyi-zsuzsa-kiallitas-esztergom
Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az esztergomi Szent Adalbert Központban.

2017. július 25. kedd