Teremtésvédelmi sorozatot indítunk oldalunkon

2017. április 14. péntek 16:00

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben útjára indítjuk a „teremtésvédelmi kalendáriumot”, mellyel kéthetente azonos időben jelentkezünk. Az alábbiakban a sorozathoz írt előszót adjuk közre.

Sokan, sokszor kérdezik: végül is, mi az a teremtésvédelem? Hosszan lehetne a teremtésvédelem fogalmáról értekezni, de én ilyenkor inkább a következőket szoktam mondani: a teremtésvédelem kulturális és környezeti értékeink védelme szent felelősséggel és szeretettel. Tegyük felelősséggel, amit a Jóisten – ahogyan a Teremtés könyvében olvashatjuk –, ránk bízott, azt, hogy a „földet műveljük és őrizzük meg” s mindezt tegyük evangéliumi szerető hittel, ami a megváltott, új ember sajátja. A teremtésvédelem az egyik dolgunk itt a földön, ami a lelkünkben kezdődik és beletartozik minden ember, az őt körülvevő környezettel.

Szándékaink szerint kéthetenként pénteken szeretnénk körüljárni mindazt, amit a teremtésvédelemről gondolunk.

Ezt követően minden hónap második péntekén rövid „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk: szeretnénk a természet és liturgikus idő változásán keresztül a teremtett világ szépségét, egyszerűségét, törékenységét és vitalitását bemutatni. Mindezt azért, hogy az egyházi év ritmusát is követve, Istent keresve a természet felé fordíthassuk gondolatainkat, érzékelve a teremtett világ ajándékát, s ezáltal felismerjük személyes cselekvő, valamint belső, szemlélődő indíttatású teendőinket.

A tervek szerint minden hónap negyedik péntekén egyfajta „teremtésvédelmi iránytűt” szeretnénk adni: a hónapban megtörtént világi és egyházi, hazai és nemzetközi esemény, egy-egy jeles nap, vagy évforduló kapcsán adnánk rövid elemzést teremtésvédelmi szemszögből. Időről időre apró diagnózist is készítenénk, mert elkerülhetetlennek tartjuk, hogy nevén nevezzük a dolgokat és ezzel szembe nézzünk a tornyosuló gondokkal. Egyúttal szeretnénk a lehetséges megoldásokat, a válaszutak irányát is megmutatni. Mindezt azért, hogy segítsünk a szinte követhetetlen hírdömpingben való eligazodásban, és hogy erősítsük a cselekvésre való indíttatást, a teremtésvédelem értékelvű gondolatainak megosztását.

Gyermekeink, unokáink sorsa a mi kezünkben van. Minél többen belátjuk ennek felelősségét, minél többen értjük a diagnózist, annál eredményesebben csökkenthetjük a Szent II. János Pál pápa által „globális morális válság”-nak nevezett, katasztrofális környezeti és társadalmi hatásokat. Mindenkire szükségünk van: lelkes fiatalokra és bölcs idősebbekre; azokra is, akik még nem érzékelik a bajt, de azokra is, akik már nem látnak kiutat és lemondtak a világ jobbításáról.

Szeretnénk, ha minél többen követnének ezen az úton, hogy bátran nézhessünk majd Urunk szemébe, amikor a ránk bízott Földről fog kérdezni.

Nemes Csaba/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

2017. november 21. kedd