Ternyák Csaba: Legyünk a fény hordozói - VIDEÓVAL

Hazai – 2014. február 4., kedd | 10:21

A szerzetesi hivatások napját minden esztendőben Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február 2-án ünnepeljük. A megszentelt élet napja alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be Ternyák Csaba érsek az Egri Főegyházmegye területén működő szerzetesrendek képviselőinek jelenlétében. Szarvas István beszámolóját olvashatják.

A szentmise kezdetén került sor a gyertyák megáldására, amelyhez mindenki egy rövid, személyes üzenetet kapott.

Szentbeszédében Ternyák érsek Ferenc pápa szavait idézte, amelyeket ő kapott gyertyájához: „ez az öröm mindenekelőtt ragadós, mert nincs életszentség szomorúságban”.

Jézus öröme gyújtott lángra bennünket – folytatta a főpásztor, majd idézte a jól ismert mondást: a megosztott bánat fele bánat, a megosztott öröm dupla öröm. Mi ennek a fénynek, ennek a szeretetnek, örömnek vagyunk hordozói. Don Boscónak köszönhetjük, hogy állandósult az öröm, de a többi rendalapítók is Istentől megérintett emberek voltak, akik tovább tudták adni Krisztus evangéliumát. Rámutattak az evangéliumi üzenet egy-egy hegycsúcsára, amelyet meg kell másznia szerzetesnek. Talán nem véletlen, hogy most éppen egy tornateremben vagyunk, ez is kifejezi ezt a küzdelmet – fogalmazott az egri érsek.

Az Istennek átadott, megszentelt élet az öröm megjelenítése, forrása. Adná Isten, hogy minél előbb fellobbanjon ez a láng! Világítani mások számára – ez a hivatásunk. Ha saját erőnkre hagyatkozunk ezen az úton, akkor az sokszor kevés, de csodálatos Főpapunk van, aki ő maga siet segítségünkre. Sokszor érezhetjük alkalmatlanságunkat, mondván: „Uram, mást küldj helyettem!” – de nem tudunk nem beszélni Krisztusról. Ez az Istennek szentelt élet lényege: neki adtuk életünket.

Gyengeségeink alázatossá tesznek minket, ugyanakkor sokszor rácsodálkozhatunk, hogy mire képes bennünk a kegyelem. Úton vagyunk, és ezen haladva hitünket törékeny cserépedényben hordozzuk. Vigyázni kell a bennünk lévő fényre. Simeon szavait idézve: a gyermek Jézus az ellentmondás jele lesz. Ellene mond a sátánnak, a rossznak, és nyomában a keresztény ember is az ellentmondás jele lesz. Nem elítélve senkit, de a normalitást próbáljuk odaállítani az emberek elé. A rossznak, az embert lehúzó tendenciának mondunk ellent. Isten mindent azoknak készített, akik szeretik őt – hangzott el Ternyák Csaba egri érsek homíliájában.

Az evangélium és az eucharisztia asztaláról szólva kifejtette: minden lényeges ezek körül történik, már most megízleljük az örök táplálékot. Erre mondja a Szentatya is: ez az öröm mindenekelőtt ragadós. Nem tőlünk származik ez az erő, hanem Istentől kapjuk. Legyünk az emberek közt a fény hordozói!

A szentmisét követő kötetlen együttlétnek a szalézi nővérek által működtetett egri Segítő Szűz Mária Főiskolai Leánykollégium adott otthont.


Egri Főegyházmegye/Magyar Kurír