Thomas Murphy: a régi rítus az új evangelizáció eszköze

2012. szeptember 6., csütörtök | 15:41

Rómába zarándokolnak november elejére a Summorum pontificum, a régi rítusú mise bemutatását megkönnyítő motu proprio, pápai rendelkezés hívei és szervezetei, hogy a Hit évének keretében megünnepeljék a dokumentum kibocsátásának ötödik évfordulóját.

A zarándoklaton, melyről számos blog, többek közt a La Stampa Vatican Insidere is beszámolt, a Catholic World Report szerint képviselteti magát majd a Foederatio Internationalis Una Voce (FIUV), a Coordinamento Nazionale del Summorum Pontificum Italiano és a Foederatio Internationalis Iuventutem (a régi rítust támogató fiatalok nemzetközi szövetsége) is. A főszervező a nemrég megalapított, a régi rítust támogató szervezetek ernyőszervezeteként működő Coetus Internationalis Pro Summorum Pontificum (CISP).

Utoljára 1998-ban volt hasonló összejövetel, amikor a régi rítust támogató szervezetek a II. János Pál által kiadott Ecclesia Dei Adflicta megjelenésének tizedik évfordulóját ünnepelték.

Thomas Murphy, az Una Voce titkára és a CISP szóvivője a Catholic World Reportnak adott exkluzív interjújában elmondta: A Summorum Pontificum a régi rítus liberalizálásának „Magna Chartája”. Murphy úgy látja: a tridenti, avagy ahogy hívja: „gregorián” rítus, az 1962-es misekönyv szerinti misézés az új evangelizáció kiváló eszköze.

Az esemény zárásaként régi rítusú misét fognak celebrálni a Szent Péter-bazilikában. A celebráns nevét szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

Magyar Kurír
(szg) 

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: liturgia
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
exkluziv-magyar-nyelven-is-elerheto-gyorsan-nepszeruve-valt-roman-papavaro-himnusz
EXKLUZÍV: Magyar nyelven is elérhető a gyorsan népszerűvé vált román pápaváró himnusz

Május 11-én mutatták be Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos himnuszát, melyet a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye tett közzé. Az erről szóló hírünket több tízezren olvasták. Sokan kérték, most elláttuk magyar felirattal a szívmelengető, örömteli videoklipet.

13:39
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd