A tíz legörömtelibb és a tíz legsivárabb foglalkozás – hol áll a lelkipásztori hivatás?

Megszentelt élet – 2011. szeptember 29., csütörtök | 16:47

Több meglepetést tartogatnak a CareerBliss online adatbázisnak és a Chicagói Egyetem szociális felmérésének eredményei. A felmérés szerint a lelkipásztorkodás a legtöbb örömet adó hivatás.

A Chicagói Egyetem több évtizedes múltú szociális felmérési projektje (GSS) az Egyesült Államokban a hivatalos népszámlálási adatok után leggyakrabban felhasznált információforrás. A Christian Science Monitor által idézett felmérés szerint a következő tíz területen dolgozók találnak legtöbb örömet a munkájukban:

10. Gépkezelő – élvezetes dolog hatalmas játékokat: bulldózert, darut, markolót, kombájnt irányítani. A kezelők általában elégedettek a munkájukkal. 
9. Pénzügyi szolgáltatási ügynök – az ilyen munkakörben dolgozók 65 százaléka szívesen végzi a munkáját, amihez bizonyára a magas jövedelem, a heti 40 munkaóra, valamint a kellemes irodai munkakörülmények is hozzájárulnak.
8. Pszichológus – talán meglepő, hogy valakit boldoggá tesz, ha nap mint nap mások problémáit hallgatja, a pszichológusok mégis felkerültek az elégedettségi listára.
7. Művész – a szobrászok és festők nagyon szeretik a munkájukat, bár nehéz belőle megélni. 
6. Tanító, tanár – az anyagi nehézségek ellenére általában örömet lelnek a munkájukban. A tanári pálya továbbra is vonzza a lelkes fiatalokat, bár a kezdő tanárok fele öt éven belül más foglalkozást választ. 
5. Gyógypedagógus – alacsony jövedelemmel járó munka, ugyanakkor sok örömet tartogat.
4. Író, költő – a legtöbb szerző nevetségesen keveset keres, vagy éppen semmit; mégis boldoggá teszi őket az önálló alkotás szabadsága.  
3. Gyógytornász – az emberi kapcsolatok és a segítés ötvöződik munkájukban, amely a legörömtelibbek közé tartozik.
2. Tűzoltó – a tűzoltók 80 százaléka „nagyon elégedett” a munkájával, melynek során másokon segítenek.
1. Lelkipásztor – ha nem is mindig könnyű az életük, munkájukban a világtól leginkább eltávolodók: a papok és a szerzetesek találják a legtöbb örömet.

Érdekes összehasonlítást kínál a legkevesebb örömet adó munkák listája, amelyen jól jövedelmező, magasabb társadalmi elismertségű foglalkozások szerepelnek. Meglepő módon e viszonylag magas állásokat betöltő dolgozók egy bürokratikus hierarchia rabjainak érzik magukat, és gyakran nem látják munkájuk értelmét, célját. Egyesek az iránymutatás hiánya, mások az egyhangúság miatt nem találnak örömet munkájukban. A listát több százezer munkavállaló válaszainak alapján állította össze a CareerBliss online adatbázis. Eszerint a következők találnak legkevesebb örömet a munkájukban: marketing menedzser, számítógép-vezérelt gép kezelője, számítógépes technikai támogatást biztosító szakember, törvényszéki írnok, elektrotechnikus, technikai szakértő, senior webfejlesztő, termékmenedzser, sales- és marketingvezető, informatikai vezető.

Az eredményekből világosan látszik: a munka örömét nem a jövedelem vagy a társadalmi elismertség adja, hanem az, ha másokon segítünk vele. Nem meglepő hát, ha azok a legelégedettebbek, akik a legnagyobbat, a hitet – sőt az Eucharisztiában magát az Istent – adják  az embereknek. S mi lehetne vonzóbb a leendő papi hivatásokra nézve, mint ennek a belső derűnek a kisugárzása?

Magyar Kurír

(mk)