Tizenegy templomba törtek be október folyamán Franciaországban

2017. november 10. péntek 18:21

Október folyamán tíz katolikus templomot raboltak ki Franciaországban, az annecyi egyházmegyében, az ország keleti részén, a Rhône-Alpes régióban. Hasonló bűncselekmény történt a vannes-i egyházmegyében, Bretagne régióban is.

A morzine-i templom

A feltételezett elkövető két férfi, akik egy feszítővassal nyitották ki a templomok kapuját. A morzine-i Szent Mária Magdolna-templomban a bűnözők feltörtek és meggyaláztak két márványtabernákulumot. A többi templomból ellopták a szegények perselyét, a cibóriumot és a kelyhet.

Bernard Bidaut, az annecyi egyházmegye kommunikációs igazgatója az ACI Prensa hírügynökségnek elmondta: „Óvatosak vagyunk a kijelentésekkel. E tettek nem szándékos megszentségtelenítések voltak. Mi úgy érezzük, a betörések meggyalázták a templomokat, mert számunkra fontos liturgikus tárgyakat vittek el, de világos, hogy klasszikus célja volt a lopásoknak: hogy eladják a tárgyakat.” Bernard Bidaut hozzátette: a nyomozás folyamatban van.

A plouayi templom

Nicholas Owona, az annecyi egyházmegye egyik papja úgy nyilatkozott a France 3 televíziónak, hogy a „tabernákulumok összetörése támadás”, és a hívők „megbotránkoztak” a történtek miatt. A tévécsatorna arról számolt be, hogy 2015 óta egyre növekszik a régióban a templomi betörések száma.

A vannes-i egyházmegyében, Plouay településen, a Szent Audoenus-templomban a betörők letörték a Szűzanya-szobor karját és elmozdították az oltárkövet. A helyi rendőrség keresi az elkövetőket.

Forrás: Catholicnewsagency.com

Fotó: Catholicworldreport.com; Ouest-france.fr

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő