Tizenegy templomba törtek be október folyamán Franciaországban

2017. november 10. péntek 18:21

Október folyamán tíz katolikus templomot raboltak ki Franciaországban, az annecyi egyházmegyében, az ország keleti részén, a Rhône-Alpes régióban. Hasonló bűncselekmény történt a vannes-i egyházmegyében, Bretagne régióban is.

A morzine-i templom

A feltételezett elkövető két férfi, akik egy feszítővassal nyitották ki a templomok kapuját. A morzine-i Szent Mária Magdolna-templomban a bűnözők feltörtek és meggyaláztak két márványtabernákulumot. A többi templomból ellopták a szegények perselyét, a cibóriumot és a kelyhet.

Bernard Bidaut, az annecyi egyházmegye kommunikációs igazgatója az ACI Prensa hírügynökségnek elmondta: „Óvatosak vagyunk a kijelentésekkel. E tettek nem szándékos megszentségtelenítések voltak. Mi úgy érezzük, a betörések meggyalázták a templomokat, mert számunkra fontos liturgikus tárgyakat vittek el, de világos, hogy klasszikus célja volt a lopásoknak: hogy eladják a tárgyakat.” Bernard Bidaut hozzátette: a nyomozás folyamatban van.

A plouayi templom

Nicholas Owona, az annecyi egyházmegye egyik papja úgy nyilatkozott a France 3 televíziónak, hogy a „tabernákulumok összetörése támadás”, és a hívők „megbotránkoztak” a történtek miatt. A tévécsatorna arról számolt be, hogy 2015 óta egyre növekszik a régióban a templomi betörések száma.

A vannes-i egyházmegyében, Plouay településen, a Szent Audoenus-templomban a betörők letörték a Szűzanya-szobor karját és elmozdították az oltárkövet. A helyi rendőrség keresi az elkövetőket.

Forrás: Catholicnewsagency.com

Fotó: Catholicworldreport.com; Ouest-france.fr

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda
nemzetkozi-talalkozot-tartottak-koszegen-domonkos-noverek
Nemzetközi találkozót tartottak Kőszegen a domonkos nővérek

Hetedik alkalommal tartottak találkozót a közép- és kelet-európai országokban működő domonkos közösségek szerzetesnővérei. Július 12. és 17. között 11 országból 80 domonkos nővér gyűlt össze Kőszegen közös stúdiumra, kapcsolatépítésre. Betekinthettünk egyik napjukba.

2018. július 18. szerda