Tizenegy templomba törtek be október folyamán Franciaországban

2017. november 10. péntek 18:21

Október folyamán tíz katolikus templomot raboltak ki Franciaországban, az annecyi egyházmegyében, az ország keleti részén, a Rhône-Alpes régióban. Hasonló bűncselekmény történt a vannes-i egyházmegyében, Bretagne régióban is.

A morzine-i templom

A feltételezett elkövető két férfi, akik egy feszítővassal nyitották ki a templomok kapuját. A morzine-i Szent Mária Magdolna-templomban a bűnözők feltörtek és meggyaláztak két márványtabernákulumot. A többi templomból ellopták a szegények perselyét, a cibóriumot és a kelyhet.

Bernard Bidaut, az annecyi egyházmegye kommunikációs igazgatója az ACI Prensa hírügynökségnek elmondta: „Óvatosak vagyunk a kijelentésekkel. E tettek nem szándékos megszentségtelenítések voltak. Mi úgy érezzük, a betörések meggyalázták a templomokat, mert számunkra fontos liturgikus tárgyakat vittek el, de világos, hogy klasszikus célja volt a lopásoknak: hogy eladják a tárgyakat.” Bernard Bidaut hozzátette: a nyomozás folyamatban van.

A plouayi templom

Nicholas Owona, az annecyi egyházmegye egyik papja úgy nyilatkozott a France 3 televíziónak, hogy a „tabernákulumok összetörése támadás”, és a hívők „megbotránkoztak” a történtek miatt. A tévécsatorna arról számolt be, hogy 2015 óta egyre növekszik a régióban a templomi betörések száma.

A vannes-i egyházmegyében, Plouay településen, a Szent Audoenus-templomban a betörők letörték a Szűzanya-szobor karját és elmozdították az oltárkövet. A helyi rendőrség keresi az elkövetőket.

Forrás: Catholicnewsagency.com

Fotó: Catholicworldreport.com; Ouest-france.fr

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda