Több száz kopt nőt raboltak el és erőszakoltak meg Egyiptomban

2011. július 26. kedd, 12:44

Az elsősorban fiatal kopt keresztény nők ellen elkövetett erőszak növekedése miatt tartott ülést nemrégen a Egyesült Államok Helsinki Bizottsága. Mint Michele Clark, a George Washington Egyetem professzora elmondta: 2007 óta érkeznek a panaszok arról, hogy fiatal kopt nőket rabolnak el, az iszlámra való áttérésre és házasságra kényszerítve őket.

Jean Maher, a franciaországi Emberi Jogi Szervezetek Egyiptomi Uniója elnöke hozzátette: 2009 óta nyolcszáz kopt nőt raboltak el, erőszakoltak meg és kényszerítették az iszlámra való áttérésre. A tavaszi „forradalom” óta ráadásul egyre sűrűbb az ilyen esetek előfordulása. A „forradalom” előtt a muszlim emberrablók sokszor megpróbálták elcsábítani áldozataikat. Most már csak egyszerűen elfogják és beteszik őket egy autóba.

A keresztény nők könnyű célpontok, hiszen nem viselnek fátylat, így könnyen azonosíthatóak, felismerhetőek. Sokan nem merik elhagyni otthonukat sem, mivel félnek. Ráadásul a rendőrség tétlensége is az emberrablókat bátorítja. Sok családtag panaszkodik, hogy a rendőrségen nem bánnak velük jól.

Clark szerint a nyugatnak az emberi jogok érvényesüléséhez kellene kötnie az egyiptomi segélyeket, a humanitárius támogatást – írja a CNA.

Magyar Kurír

(szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő