Történelmi versenyt rendeztek Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2014. április 16., szerda | 9:06

A Pannonhalmi Főapátság és a Rákóczi Szövetség az idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg Cultura Nostra címmel történelmi versenyét, amelynek döntőjére április 12-én került sor a főapátságban. Rábai László híradása.

A vetélkedő küldetése a magyar fiatalság összetartozás-tudatának megerősítése és a magyar történelem egy fontos fejezetére vonatkozó ismeretek elmélyítése volt. A két szervező intézmény a Kárpát-medence egész területéről szólította meg a középiskolákat, több mint 1200 diákot megmozgatva a decemberi első és a februári második fordulóban.

A vetélkedő témája idén Bécstől Mohácsig címmel Magyarország 1490 és 1526 közötti története volt. A verseny szóbeli döntőjén Solymosi László, Érszegi Géza, Szovák Kornél, Szende László és Csóka Gáspár OSB zsűrizte a csapatokat.

Az április 12-én, a Pannonhalmi Főapátság konferenciatermében megrendezett díjátadó ünnepségen Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát gratulált a diákoknak és tanároknak, köszöntötte a vendégeket és a támogatókat. A verseny idei témájával kapcsolatban beszélt a Magyar Bencés Kongregáció ötszáz évvel ezelőtti megalakulásáról és a bencés rend felvirágzásáról, amelynek a török korszak vetett véget. Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke kiemelte a vetélkedő határokon átívelő kapcsolatépítést segítő nélkülözhetetlen feladatát. Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta a diákok és a felkészítő tanárok munkájának értékét. Simon Attila vezérigazgató a Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját ajándékozta az első helyezett csapatnak.

A versenyen első helyen végzett a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium csapata (Kravidaj Edita, Gál Gábor, felkészítő tanár: Alexa Péter), második helyet ért el a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium (Bartek Virág, Lizák Gábor, Üveges Márton, felkészítő tanár: Hutvágnerné Róth Éva), a harmadik helyet az orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium csapata szerezte meg (Bella Csaba, Nagy Martin, Székely Sándor, felkészítő tanár: Seres Erzsébet).

A döntőbe jutott csapatok nyáron jutalomúton vehetnek részt Pannonhalmán, Bábolnán, Herenden és Tihanyban július 1. és 6. között.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria