Törvényt sérthetnek a melegházasságot ellenző római katolikus iskolák Walesben

Kitekintő – 2012. május 9., szerda | 15:31

A walesi oktatási miniszter szerint a katolikus iskolák törvényt sértettek, amikor arra biztatták a tanulókat, hogy tiltakozzanak az egyneműek „házasságának” legalizálása ellen.

Leighton Andrews walesi oktatási miniszter kijelentette: a katolikus iskolák megsértették a törvény szellemét, amikor körlevélben arra biztatták a tanulókat és családjaikat, hogy aláírásukkal tiltakozzanak a jelenleg hatályos házassági törvények megváltoztatása ellen. A politikus az oktatási törvényt idézte, mely szerint az iskolák nem vehetnek részt „politikai partizánakciókban”.
 
Andrews felszólította az iskolák vezetőit: gondoskodjanak róla, hogy a tanulók ne csak az egyneműek házasságával szembeni érveket ismerjék meg, hanem „az ellentétes felfogást is, hogy kiegyensúlyozott szemlétformálásban részesüljenek” – tudósít a CatholicCulture.org.

Az MTI azt írja: A walesi kormány hivatalos levelet intézett a Walesben működő római katolikus iskolákhoz azt követően, hogy panasz érkezett az oktatókra, akik az azonos neműek házasságát ellenző kérvény aláírására ösztönözték a 16 év feletti hallgatókat. A petíció hátterében a brit konzervatív-liberális kormánykoalíció reformterve áll, amely lehetővé tenné a homoszexuális párok házasságkötését. 

A brit parlament egyelőre vizsgálja, hogy hasonló figyelmeztetésben részesítse-e az angliai római katolikus iskolákat. Eddig több, mint 600 ezer ember írta alá a Koalíció a Házasságért kampánypetíciót, amelyet többek között Lord Carey korábbi Centerbury érsek is támogatott.

A Katolikus Oktatási Szolgálat múlt hónapban 385 angliai és walesi középiskolával lépett kapcsolatba, hogy terjesszék azt a levelet, amely a westminsteri és a southwarki püspök nemrég elhangzott beszédét tartalmazta a hagyományos házasság védelmében. A szervezet egyben a szóban forgó petíció népszerűsítésére szólított fel. 

Világi és emberi jogi aktivisták azzal vádolták meg a katolikus szolgálatot, hogy „politikai befolyásolást” folytatnak az iskolás gyerekek körében. Az egyházi oktatási vezetők ezzel szemben kijelentették: büszkék arra, hogy katolikus értékeket taníthatnak az iskolákban.

Leighton Andrews, a walesi kormány oktatásért felelős minisztere írásos nyilatkozatában kifejtette, hogy a törvénymódosítás ellenzésére való buzdítás politikai cselekedetnek számít, amelyet tilt az 1996-os oktatási törvény. A Katolikus Oktatási Szolgálat kitart amellett, hogy vallási, s nem politikai nézetet képviselnek. 

 A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján a meleg párok „polgári partneri viszonyra” léphetnek egymással, amely mindössze hozzátartozóként ismeri el a feleket. A David Cameron vezette koalíció most azonban a házassági törvény módosítását tervezi, amely házasságként ismerné el a homoszexuálisok frigyét is. 

Kapcsolódó cikkünk: Egynemű párok templomi esketésére kötelezhetik az egyházakat 

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!