Tudományos konferenciát rendeznek Pauler Ákos katolikus filozófusról

2013. április 4., csütörtök | 14:13

Április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tudományos konferenciát szerveznek Pauler Ákos katolikus filozófus életművéről, aki a XX. század egyik meghatározó jelentőségű filozófiai rendszerét alkotta meg.

Az előadók közt szerepel Bolberitz Pál, Kuminetz Géza, Frivaldszky János és más jeles professzorok.

Pauler Ákos ((Budapest, 1876. – Budapest, 1933.) a Wikipédia szerint „komoly hagyományokra visszatekintő tudós-politikus család leszármazottjaként, budapesti doktorátust követően két esztendőt lipcsei és párizsi tanulmányúton tölt, majd rövid pozsonyi és kolozsvári kitérő után a budapesti egyetem rendes professzora, akadémikus, a Filozófiai Társaság elnöke lesz. A két háború közti hivatalos-intézményes filozófiai tudományosság leginkább pozicionált alakjává válik.

Munkássága a kontinentális filozófia korszakbeli átalakulásait követi: a metafizikai határozatlanságokat fölmutató, rövid kezdeti szakasz után a pozitivizmustól a pozitivizmus és a kantianizmus egyeztetésének kísérletén, majd a kantianizmuson keresztül a logikai platonizmusig ível, hogy azután a teista metafizikához érkezzék meg.

Egyfajta <radikalizált platonizmusként> jellemezhető, reprezentatív bölcselete az <osztrák filozófia> – Bolzanótól Brentanón át Husserlig húzódó – hagyományában helyezhető el: a filozófia valamennyi diszciplínájának legfölsőbb szempontjait kijelölő objektív, tiszta logikája a relativizmus veszélyét hordozó szubjektivizmustól és antropologizmustól megszabadított bölcselet.”

A konferencia helyszíne: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 28-30. Tanácsterem. A konferencia reggel nyolctól délután fél ötig tart. A részletes programot eseménynaptárunkban találja meg, a csatolt fájlban.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: tudomány
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök