Tudományos konferenciát rendeznek Pauler Ákos katolikus filozófusról

2013. április 4. csütörtök, 14:13

Április 12-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán tudományos konferenciát szerveznek Pauler Ákos katolikus filozófus életművéről, aki a XX. század egyik meghatározó jelentőségű filozófiai rendszerét alkotta meg.

Az előadók közt szerepel Bolberitz Pál, Kuminetz Géza, Frivaldszky János és más jeles professzorok.

Pauler Ákos ((Budapest, 1876. – Budapest, 1933.) a Wikipédia szerint „komoly hagyományokra visszatekintő tudós-politikus család leszármazottjaként, budapesti doktorátust követően két esztendőt lipcsei és párizsi tanulmányúton tölt, majd rövid pozsonyi és kolozsvári kitérő után a budapesti egyetem rendes professzora, akadémikus, a Filozófiai Társaság elnöke lesz. A két háború közti hivatalos-intézményes filozófiai tudományosság leginkább pozicionált alakjává válik.

Munkássága a kontinentális filozófia korszakbeli átalakulásait követi: a metafizikai határozatlanságokat fölmutató, rövid kezdeti szakasz után a pozitivizmustól a pozitivizmus és a kantianizmus egyeztetésének kísérletén, majd a kantianizmuson keresztül a logikai platonizmusig ível, hogy azután a teista metafizikához érkezzék meg.

Egyfajta <radikalizált platonizmusként> jellemezhető, reprezentatív bölcselete az <osztrák filozófia> – Bolzanótól Brentanón át Husserlig húzódó – hagyományában helyezhető el: a filozófia valamennyi diszciplínájának legfölsőbb szempontjait kijelölő objektív, tiszta logikája a relativizmus veszélyét hordozó szubjektivizmustól és antropologizmustól megszabadított bölcselet.”

A konferencia helyszíne: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 28-30. Tanácsterem. A konferencia reggel nyolctól délután fél ötig tart. A részletes programot eseménynaptárunkban találja meg, a csatolt fájlban.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Címkék: tudomány
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25